“Bırakın yuruyeyim. Bırakın kendi hızımda ilerleyeyim. Bırakın hayatın icimde, etrafımda dolaşmasını hissedeyim. Bana heyecanlı olaylar verin. Bana beklenmedik donemecleriyle koşebaşları verin.
Bana tekinsiz kiliseler, guzel vitrinler ve uzanabileceğim parklar verin.
Şehir sizi heyecanlandırır; bir işe başlamanıza, hareket etmenize, duşunmenize, istemenize,
bağlanmanıza alan acar. Şehir, hayatın ta kendisidir.”
Paris’in cam ve celik kaplı pasajlarında doğan ve “amacsızca dolaşan kişi” anlamında kullanılmaya başlanan “flanor” kelimesi Lauren Elkin’in bu kitabıyla erilden dişile cevrilerek “flanoz” oluyor. Yazar, sozluklerin coğunda bulunmayan bu hayalî kelimenin temsil ettiklerinden yola cıkarak yazdığı kitabında bizi Paris, New York, Tokyo, Venedik ve Londra’nın sokaklarında George Sand, Virginia Woolf, Jean Rhys, Agnès Varda, Sophie Calle, Martha Gellhorn ve Joan Didion gibi flanozlerin ayak izlerini takip ederek yurumeye davet ediyor. Elkin, yaşamoykusunu, gezi notlarını ve edebi eleştiriyi bir araya getirerek yarattığı bu mozaikte kadınların edebiyat, sanat, tarih, sinema aracılığıyla metropolle kurdukları ilişkilerin seyrini ilham verici bir uslupla kayda geciriyor.
“Kadınların kamusal alanda hak iddia edişine dair moralleri yukselten, toplumsal cinsiyet rollerini esneten bir eleştiri.”
–Deborah Levy, The Guardian, Yılın Kitabı
“Şehrin yuruyen kadınlarının tarihinin flanor edebiyatına eklendiğini gormek icin yıllarca bekledim ve buna nihayet Elkin’in gercekten akıl dolu, harika kitabıyla kavuştum.”
–Vivian Gornick
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Flanoz: Şehirde Yuruyen Kadınlar Yazar: Lauren Elkin Cevirmen: Doğacan Dilcun Doğan Yayınevi: Nebula Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 20 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786058188655