Cocuk Sağlığı Hastalıkları ve Cocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, astım hastalığının tekrarlayan bronş daralmasıyla seyreden kronik bir akciğer hastalığı olduğunu, alerjik olabildiği gibi alerji dışı nedenlerden de kaynaklanabildiğini belirtiyor. Cocuk hastalarının coğunun, alerjik astım olduğuna dikkat cenen Prof. Tabak, bu nedenle cocuklarda astım ve alerjik bronşitin eş anlamlı olarak kullanıldığını soyluyor. Hem alerjik hem de alerjik olmayan astımda, bronşlarda oluşan hassasiyetin dış etkenlere bağlı geliştiğine, sigara dumanı, kimyasal kokular, kuf, hava kirliliği gibi etkenlerin astımlı bireyde oksuruk, hırıltı, nefes darlığı gibi şikayetlerin alevlenmesine neden olduğuna vurgu yapıyor.
Deniz suyu doğal bir ilac
Prof. Dr. Yonca Tabak, bir akciğer hastalığı olan astıma bağlı şikayetlerin sıcak ve rutubetli havalarda arttığını vurguluyor, hastaları icin en doğru secimin deniz tatilleri olduğunu, yuzmenin, tuzlu su buharı solumanın tum hava yolları icin doğal bir ilac olduğunu soyluyor. Prof. Tabak; “Kış boyu tıkanan ve enfeksiyonlarla mucadele eden hava yolları, doğal tuzlu suyun etkisiyle acılıyor. Havuz suları coğunlukla klorla dezenfekte ediliyor ve acık havuz olsa bile aşırı sıcak havada buharlaşan klorun astım ataklarını tetikleyici etkisi olmasından dolayı tavsiye edilmiyor” diyor.
Tatilde dikkat edilmesi gerekenler
Prof. Dr. Yonca Tabak, kısa sureliğine de olsa evimiz olarak kullanacağımız konaklama alanlarına dikkat cekiyor. Ozellikle astımlı cocukların %90'ının ev tozuna karşı alerjisi olduğunu, tozun da en cok halıda biriktiğini goz onunde bulundurulması gerektiğini, konaklama yapılacak mekanın halı kaplı olmamasına ozen gosterilmesi gerektiğini belirtiyor. Astımlı kişilerin ozel eşyalarını da tatile yanında getirmesinin onemli olduğunu, anti alerjik yatak kılıfı gibi ozel eşyaların kullanımına tatil suresince devam edilmesinin, olası olumsuz durumları engelleyeceğini belirtiyor.
kaynak