Cocuğunuza ‘hayır’ derken bazı noktalara dikkat etmeniz gereklidir. İşte o noktala

Cocuğunuzun her istedeiğini yapamayacağınız icin onu kırmadan, suclamadan ‘hayır’ diyebilmelisiniz.

İşte cocuğunuza ‘hayır’ demenin yolları ve ‘hayır’ derken dikkat etmeniz gerekenler…

1- Yaklaşık 1,5 ve 3 yaşları arası cocuğunuzun hayır deme donemidir. Bu donem her anne ve baba icin zorlayıcı ve cesaret kırıcı gibi gorunse de bu cocuğun karşı cıkarak kişiliğini oluşturduğu bir donemdir. Bunun farkına varırsanız bu durumu fazla dramatik hale donuşturmemenize yardım eder.

2- Her şeyden once anne ve babalar kendilerine guvenmelidir. Unutmayın ki anne baba sizsiniz ve kuralları siz koyarsınız. Cocuğunuzun isyankarlığına ucuncu şahısların yardımı olmaksızın tek başınıza meydan okuyabilirsiniz. Bunun icin inanmanız gereken sizin cok katı ve fikir değiştirmez bir insan olmadığınız ve diğer inanmanız gerekense sizin kararınızın doğru olduğunu sonuna kadar savunmanız ve bunu uygulamanızdır.

3- Cocuğunuz size isyankar davrandığında ve ofkelendiğinde ona şu anahtar sozcukleri soyleyebilirsiniz. “Benimle aynı fikirde olduğunu biliyorum ama az once yaptığın gercekten kabul edilemez.”

4- Ofkesi ve krizi hala gecmediyse ona kendi cocukluğunuzdan ornekler verin. “Ben de cocukken hatırlıyorum da benim annem babam da….” gibi. Bu şekilde cocuğunuz sizin de bir zamanlar cocuk olduğunuz ve bazı duş kırıklıkları yaşadığınızı anlayacak ve bu onun yumuşamasını sağlayabilecektir. Belki de bu onun durumu daha az dramatik gormesine de neden olabilecektir.

5- Eğer cocuğunuzun ofkesi ve krizi hala devam ediyorsa “Senin yuzunden…” gibi onu cok suclayıcı kavramları kullanmadan “Ama biliyorsun ki sen benim cocuğumsun ve ben seni seviyorum” gibi konuşmalar da ortadaki kini ortadan kaldırmaya ve ana baba ilişkisini korumanıza yardım eder. Cocuğunuzla konuşmak icin ilk hamleyi daima siz yapın.

6- Onun bitmez tukenmez isteklerine gecit vermeyerek ve bunun sorumluluğunu uzerinize alarak anne baba rolunuzu yerine getirdiğinizi hatırlayarak sucluluk duygusuna asla kapılmayınız.

Kaynak