Yapılan calışmalarda, obsesif-kompulsif bozukluğu bulunan erişkin hastaların 1/2 ile 1/3’unde belirtilerin başlangıcının cocukluk yılları olduğu ileri surulmektedir.
Erciyes Universitesi Tıp Fakultesi Cocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doc. Dr. Didem Behice Oztop, "Yapılan calışmalarda, obsesif-kompulsif bozukluğu bulunan erişkin hastaların 1/2 ile 1/3’unde belirtilerin başlangıcının cocukluk yılları olduğu ileri surulmektedir" dedi.
Oztop, yaptığı acıklamada, tekrarlayıcı bicimde zihni meşgul eden, kaygıyı artıran duşuncelere "obsesyon", bu kaygıyı gidermek icin
yapılan, tekrarlayıcı, durdurulması zor hareketlere de "kompulsiyon" denildiğini soyledi.
Obsesif-kompulsif bozukluğun, biyolojik temelleri olan noropsikiyatrik bir hastalık olduğunu belirten Oztop, şoyle devam etti: "Yapılan calışmalarda, obsesif-kompulsif bozukluğu bulunan erişkin hastaların 1/2 ile 1/3’unde belirtilerin başlangıcının cocukluk yılları olduğu
ileri surulmektedir. Cocuk ve ergenlerde ortalama başlangıc yaşının 10-11 yaş olduğu, cinsiyetler arasında dağılıma bakıldığında ise ergenlik oncesi erkeklerde daha fazla, ergenlikle birlikte erkek ve kızlarda eşit oranda gorulduğu bildirilmektedir. Erkeklerde ergenlik oncesi donemde başlama eğilimi ve eşlik eden tik semptomları, norolojik bulgular ve diğer psikiyatrik bozukluklar daha fazlayken, kızlarda ise ergenlik doneminde başlama daha sık ve eşlik eden korku belirtileri ve depresif bozukluklar daha fazladır."
-"OFKE PATLAMASI GORULEBİLİR"-
Yapılan calışmalarda cocuklarda en cok gorulen obsesyonların (saplantı), "kirlilik, hastalık bulaşacağı duşuncesi, kotu bir şey olacak duşuncesi, birinin oleceği veya hastalanacağı korkusu, simetri, cinsel icerikli duşunceler, yasak veya şiddet iceren duşunceler, anlatma, sorma, onaylatma ihtiyacı" olduğunu ifade eden Oztop, "Sık rastlanılan kompulsiyonlar ise yıkama, kontrol etme, duzenleme, sıralama, sayma, dokunma, tekrarlama, biriktirme, tekrar tekrar duşunmedir. Mesela bir kişinin ellerinin temiz olduğu bilmesine rağmen pis olduğunu duşunmesi ’obsesyon;, bu duşunceden kurtulmak icin gereksiz yere ellerini yıkaması ise ’kompulsiyondur" dedi.
Ev ortamında bozukluk belirtilerinin daha ağır duzeyde yaşandığına dikkati ceken Oztop, bozukluğun belirtilerini saklayan cocuklarda ofke patlamaları, okul başarısında duşme, yemek secme ve cilt lezyonlarının daha on planda olabileceğini anlattı.
Yrd. Doc. Dr. Didem Behice Oztop, eşik altı obsesyon ve kompulsiyonların, ozellikle kucuk cocuklarda normal tekrarlayıcı davranışlardan, rutin oyunlar ve boş inanclardan ayırt edilmesi gerektiğini kaydetti.
7 yaş civarında ortaya cıkan eşya ve kart biriktirme gibi davranışların obsesif-kompulsif bozukluktaki gibi gercek bir kaygı ve strese neden
olmadıklarına dikkati ceken Oztop, "Tam tersine kaygıyı yatıştırır, sosyalliği artırır ve gelişimi hızlandırır. Obsesif-kompulsif bozukluktaki davranışlar ise yaşam kalitesini ve uyumu bozan, oldukca rahatsız edici, sosyal ice cekilmeye neden olacak bicimdedir" dedi.
Kaynak: Milliyet
__________________
Cocuğunuz devamlı ellerini mi yıkıyor?
Kadınca0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Cocuğunuz devamlı ellerini mi yıkıyor?