Elinizdeki bu kitap Turkiye’de sol hareketin ve Kurt Ulusal Hareketi’nin yukselişe gectiği 1960’lı-1970’li yıllarda, cok erken yaşlarda ‘dunyayı değiştirmek uzere yola cıkan Cermikli [Diyarbakır] bir devrimcinin seruvenini anlatıyor. Yazarın uc kitap olarak tasarladığı dizinin birincisi. Kitabın harika kurgusu ve su gibi akan dili hayranlık uyandırıyor. Belli ki, Doğan Karaağac, bu ilk kitabıyla roman dunyasına hızlı bir giriş yapıyor. Kitap, 1960’lı ve 70’li yıllara odaklansa da bilge Molla Ali’nin ağzından, Harb-i Umumî [1914–1918], Cumhuriyet’in ilanı, Şeyh Said Hareketi [1924] ve Dersim kıyımına da donuşler yapıyor. Bilim daha iyinin, sanat da daha guzelin izini surer. İnsanlığı ileriye taşıyan da sadece radikal eleştiridir. Zira, radikal olmayan eleştiri şeylerin gerceğine nufuz etmekten cok şeylerin etrafında dolanmaya yarar. “Radikal olmak demek, sorunları kokeninden ele almaktır ve insan icin o koken insanın kendisidir” denmiştir. Aslında Doğan Karaağac, elinizdeki bu kitabında, bir donemin tasvirini yaparken, şeylere, olaylara, sureclere eleştirel bir bakış ortaya koyuyor. Devrimci istencin somut dunya ile yuzleştiğinde nasıl bir ‘manzara’ ortaya cıkabileceğini ikirciksiz olarak ortaya koyuyor. Devrimcilerin dillerinden pek duşmeyen, ‘somut durumun somut tahlilini” yapmanın onu telaffuz etmekten daha zor olduğunu da gosteriyor. Devrimci idealizm ve coşku ne kadar guclu olursa olsun, somut durumla, dunyanın gercekliğiyle yuz yuze geldiğinde şeylerin seyrinin nasıl bir ‘gorunum’ alabileceğine dair duşunmeye davet ediyor. Doğan Karaağac’ın bu guzel eserini buyuk zevk alarak okudum. Kitabın her cumlesi bir sonrakini, her sayfası da bir sonrakini davet ediyor. Eline alanın bitirmeden bırakması zor. Karaağac’ı, boyle bir eser ortaya koyduğu icin kutluyorum. Ve artık sozu yazara bırakabiliriz. İyi okumalar.
Doc. Dr. Fikret Başkaya İktisatcı, Duşunur, Siyaset Bilimci, Yazar

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Cendere Yazar: Doğan Karaağac Yayınevi: Yeni Alan Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 248 Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786055669935