1) Once siz ve sonra eşinizin gercekten bebek sahibi olmaya hazır olduğunuza emin olun.

2) Evde yaptığınız test ile hamile olduğunuzu duşunduğunuzde değil, hamile kalmaya karar verdiğinizde doktora giderek bilgi sahibi olun.

3) Hamilelik oncesi ve sırasında sadece folik asit almanın yeterli olmadığını, elevit gibi folik asitte iceren bir mutivitamin-mineral ilacı almanın hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı icin gerekli olduğunu bilin.

4) Hamilelik oncesi ve sırasında, anneniz veya diğer buyukleriniz ile cocuk sahibi olan diğer tanıdıklarınızı dinleyin ve gozlemleyin ama onların tavsiyelerini mutlaka bir doktordan veya bu konuda uzman bir kitaptan teyid aldıktan sonra uygulayın. ( Kulaktan dolma tavsiyeleri ciddiye almayın ve ozellikle internette okuduğunuz herşeye inanmayın. Benim yazım haric )

5) Hamilelik suresi boyunca sizin ve bebeğiniz ile ilgili değişimleri, hamile kalmadan once iyice kavrayın. Yine aynı şekilde doğum oncesinde, doğum sonrası ve bebek bakımı hakkında mutlaka uzman kitaplardan bilgiler edinip not edin. Neler yaşayacağınızı onceden bilin!

6) Eşinizin sevgisini bebeğiniz ile paylaşmaya hazır olun. ( Hatta sevginin coğu bebeğe gidecektir )

7) Hamilelik surecinizi ve ozellikle doğum ve sonrası her donemi yazı, not, resim veya video ile olumsuzleştirin, herbiri sonrası icin inanılmaz birer anı olacaktır.

8) Uykusuz gecelere hazırlık yapın!!!! ( Ne kadar yapsanızda pek fayda etmiyor )

9) Hamile kaldığınıza emin olduğunuz andan itibaren bebeğinizle, karnınıza dokunarak, ona seslenip konuşarak, şarkı soyleyerek veya muzik dinleterek iletişim kurun. Sizi hissedecektir.

10) Cevreden gelen ‘ Sen hamilesin, iki canlısın; Ne istersen ye, istediğin kadar ye ‘ mesajlarını delete edip, sağlıklı beslenmeye ve ozellikle de balık tuketmeye ozen gosterin. Ama siz ne kadar sağlıklı ve dengeli beslendiğinizi duşunsenizde aldığımız sebze, meyve ve diğer besinlerin ne koşullarda yetiştiğini, nakliye edildiği; biz pişirip, saklarken aslında besin değerlerini ne kadar koruyabildiğimize asla emin olamayız. O nedenle vitamin-mineral desteği meğer ne kadar onemliymiş.

11) Doktorunuzun tavsiyelerine harfiyen uyun ( Benim yaptığım gibi orneğin yuruyuşlerinizi ihmal etmeyin )

12) Bebekle gelecek veya buyuyecek sorunları duşunmeyip, gelecek umut, mutluluk ve guzellikleri duşunun. Bir kadın olmanın en guzel yanı olan bebek doğurmanın keyfini cıkarın.

Hatalarıma rağmen şimdi kızım 8 aylık ve ben onu cok seviyorum. Bazı şeyler, ne kadar soylenirse soylensin, ancak yaşanınca anlaşılabiliyor.