Coğu zaman cocuğu oyalamak icin ya da uyku oncesi seremoninin bir parcası olarak anlatılan peri masalları sadece bir eğlence aracı mıdır, yoksa cocuk icin daha derin bir anlam ifade ediyor olabilir mi? Yetişkinler tarafından pek fark edilemese de, bazen annesi, bazen babası, bazen de kardeşleri ile ilgili hissettiği olumsuz duygular, cocuğun hayatını zaman zaman cekilmez bir hÂle getirir. Cocuk bu duyguları ne tam olarak anlayabilir ne de anlatabilir. “Bazen oynadığı oyundaki bir karakterin naif bir cumlesinde, bazen kabataslak cizdiği bir resim karesinde bu duygulara dair izler gorulebilir.” Peri masalları cocuğa bu zor gunlerin gececeğini, tıpkı az once dinlediği masaldaki Pamuk Prenses gibi, Kırmızı Başlıklı Kız gibi, cok kısa bir sure sonra mutlu sona kavuşacağını anlatır; geleceğe dair umut verir.

Freud Bana Masal Anlatsa peri masallarının psikanalitik dinamikleri uzerinden yola cıkarak, masallarda karşılaşılan şiddet icerikli unsurlar cocuğa okunmalı mıdır, cocuğun surekli olarak aynı masalı dinlemek istemesinin ozel bir anlamı var mıdır, hangi yaş grubundaki cocuğa hangi masallar okunmalıdır gibi soruları incelemektedir. Diğer taraftan, edebiyat kuramında Rus bicimcileri olarak adlandırılan grup ile bağlantılı oncu yazar Vladimir Propp’un peri masallarının formel ozellikleri konusunda geliştirdiği goruşleri de dikkate alınarak, peri masallarının odipal ve preodipal konulara yonelimleri ve bu anlamda sınıflandırılabilir olup olmadıkları da değerlendirilmektedir.

Peri masallarının, cocuklarına etkilerini merak eden ebeveynlere, masal turuyle ilgilenen edebiyatcılara ve cocuk gelişimi ile ilgilenen uzmanlara hitap eden bu yenilikci calışmanın, literature onemli bir katkı sağlayacağı duşunulmektedir.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Freud Bana Masal Anlatsa Yazar: Aydın Parmaksız Yayınevi: Bilge Kultur Sanat Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 12,5x19,5 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 2. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786059521161