Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bulteninden)
Aliya, Modern Avrupa’nın orta yerinde soykırıma uğramış bir halkı, yeniden tarih sahnesine cıkaran Bilge Lider’di, Bosna-Hersek’in ilk devlet başkanıydı. Kendi hayat hikÂyesi, aslında Bosna’nın oykusuydu: yalnız, yorgun ve huzunlu; ama bir o kadar umutlu, imanlı ve devrimciydi. O, yaşadığı coğrafyanın kulturel zenginliğinin farkındaydı. Bu yuzden bolen değil birleştiren, her zaman hor goren değil, hoş goren oldu. Trajedilerin yaşandığı anlarda bile, ‘onlar bizim oğretmenimiz değil.’ diyerek zulmu meşrulaştırmadı. Ve yoldaşlarına hitaben: ‘Savaş; olunce değil, duşmana benzeyince kaybedilir!’ uyarısını hep tekrarladı.
Bosna ağlatısının yaşandığı o karanlık gunlerde, hilalin her daim en yukarıda olduğunu naif bir dille anlattı: “Ben Muslumanım ve Musluman olarak kalmaya kararlıyım. Bu, hayatımın sonuna kadar boyle devam edecek. Cunku İslam, benim icin iyi ve asil olan her şeyin diğer adıdır.”
Evet, Aliya İzzetbegovic, Bosna-Hersek Devleti’nin ilk başkanı, Avrupa’nın Musluman lideri, Balkanların son Osmanlı’sıydı…
Editor: Giray Atasagun
Kapak Tasarım: Yunus Karaaslan
Kitap Adı: Aliya İzzetbegovic Yazar: Kolektif Hazırlayan: Sevim Altıntaş Yayınevi: İlgi Kultur Sanat Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 12,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052022382