Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Buteninden)


İki buyuk savaşın damga vurduğu karanlıkta, tum gucluklere karşın bağlarını surdurme cabalarından vazgecmeyen Almanyalı iki Yahudi entelektuelin 1932’den 1940’a dek suren mektuplaşmaları, hem doneme hem de yazarlarına ilişkin cok onemli bilgiler sunuyor. 20. yuzyılın en onemli edebiyat ve sanat eleştirmeni olarak olumunden sonra une kavuşan Walter Benjamin ile Yahudi mistisizmi ve Kabala ustune yapıtlarıyla tanınan Gerschom Scholem’in dostluğu, Benjamin’in 1940’ta Fransa-İspanya sınırında intiharıyla sonlanana dek gucunden hicbir şey kaybetmeden devam etmiştir.

Bugun bildiğimiz eserlerinin ortaya cıkış ve yazılış surecleri, donemin entelektuel kişilikleri, edebiyat tartışmaları, Kafka, Baudleaire, Yahudilik, savaş ve olum mektupların satırlarında kendisini gosterirken, zor zamanlarda insan olarak var kalabilmenin ne kadar ağır bir yuku taşımak anlamına geldiği de apacık bir bicimde ortaya cıkıyor. Tum bu kaygının ve belirsizliğin icinde bile zihinsel uretimlerini hayatta kalma faaliyetlerinin asli oğesi olarak gormeyi surduren Benjamin ve Scholem tekerrur etmekte hic kararsız olmayan tarih icin de bir tinsel direniş belgesi sunuyorlar.

“Bugun yayımlanmasını sağladığımız her satır –bu satırları miras bıraktığımız gelecek ne denli belirsiz olursa olsun– bu karanlık donemin guclerinin karşısında kazanılmış bir zaferdir.”


Editor: Eda Caca
Yayıma Hazırlayan: Omer Albayrak
Kapak Tasarımı: Deniz Akkol/Kolektif Tasarım


Kitap Adı: Walter Benjamin-Gershom G.Scholem Mektuplaşmalar 1932-1940 Yazar: Kolektif Cevirmen: Saliha Yeniyol Derleyen: Gershom Scholem Yayınevi: Kolektif Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786055029920