CHAGALL, HAYATINI ANLATIYOR.
Bir sanatcı nasıl doğar? Eğer Chagall’ın doğumundan bahsediyorsak cevap hazır: Olu.
Chagall’ın otobiyografisi Hayatım, ressamın doğarkan cıkan yangın sonucu “olu doğumu”nu ve hayata donuşunu anlatan satırlarla acılıyor. Sonrasında ise bir sanatcının doğuşuna kendi ağzından tanıklık ediyoruz. Chagall, tum tablolarına sinen Vitebsk’i ve ailesini, tıpkı kendi resimlerinde olduğu gibi, duzyazıda da kendisine has bir uslupla anlatıyor. Etkileri İkinci Yeni şiirine dek uzanan Chagall, sanatcı olmanın bir sanat kolundaki yetkinlikten daha fazlası ve bir “duyuş farkı” olduğunu gosteriyor Hayatım’da.
Chagall tablolarının bugune dek Turkcede eksik kalan parcası, İsmet Birkan’ın cevirisi ve Marc Chagall’ın kitap icin yaptığı ozel cizimlerle…
“Bu sayfalar boyanmış bir yuzeyle aynı anlamı taşıyor. Tablolarımda bir gizli koşe olsaydı bunları oraya sokuştururdum. Ya da belki kişilerimden birinin sırtına, ya da duvar resmimdeki Calgıcı’nın pantolonuna yapışırlardı.”
“Ressamlar kadar şairlerin de cok oğreneceği şey var ondan. Ben kendi payıma, kimsede Chagall’daki kadar adamı carpan, bozan, alıp goturen şiirsel cağrışımlar gormedim.”
Cemal Sureya
“Chagall bu imgeleri nereden buluyor bilmiyorum, kafasında bir melek olsa gerek.”
Picasso
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Hayatım Yazar: Marc Chagall Yayınevi: Jaguar Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 192 Ebat: 12,8 x 19,7 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786257027083