“Peki ya yolculuklar? Yolculuk etmesini unuttunuz mu yoksa? Ben unutmadım, gercekten, ruhum oylesine huzursuz ki, her an bir yerlere gidebilirim. Her şeyi gormeli, her şeyin tadını cıkarmalıyım! Yaşlanmaktan korkuyorum, gunun birinde yorulacağımdan, tembelleşeceğimden ve yolculuk edemeyeceğimden cok korkuyorum.”
Zweig’ın Yolculuklar’ı, yazarın 1902-1940 yılları arasında gercekleştirdiği, başlangıcta gonullu, sonrasında giderek kararan bir kıtadan surgune kacışla sonlanacak zorunlu yolculukların izlenimleriyle, buyuk bir tutkuyla bağlı olduğu 2. Dunya Savaşı oncesi Avrupa’sının zengin ve dokunaklı bir portresini sunuyor.
Yaşamının buyuk bir bolumunu Avrupa ulkeleri arasında mekik dokuyarak geciren Zweig, hem kulturel eğitim hem de uzun sure bir yere bağımlı yaşamaktan kaynaklanan depresyonun tedavisi olarak gorduğu yolculuklarında, tatmin edilemez merak duygusuyla Londra, Oxford, Viyana, Paris, Avignon, Anvers, Floransa, Sevilla, Zurih, Salzburg gibi şehirlerin yanı sıra Amerika (New York, Boston, Detroit), Rusya (Moskova) ve Hindistan’ı da (Gwalior) geziyor.
40 yıl icinde hem yaşamının hem de faşizm ruzgÂrıyla karanlıklar icinde kalan Avrupa’nın nasıl değiştiğini birbirinden zengin izlenimlerle dile getiren Zweig, uğradığı her yerin kendine ozgu mekÂn duygusunu cok iyi yansıtıyor, şehirlerin biricik kişiliğini, kulturel ceşitliliğini, gezginin bir an icin bir başkası olma arzusunu, evsiz barksızlığı, rastlantının buyuleyici gucunu, guvensizliğin cekiciliğini ortaya cıkartıyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Yolculuklar Yazar: Stefan Zweig Ceviren: Ahmet Arpad Yayınevi: Everest Yayınları Ebat: 13x19 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786051851112