Bugun hayatımızın her ayrıntısı hicbir zaman olmadığı kadar cok yakından izleniyor, kaydediliyor; ve gozetim altındakiler genellikle gozetleyenlerle gonullu bir işbirliği icinde. Londra'dan New York'a, Yeni Delhi'den İstan-bul'a, butun buyuk kentlerde kameralar artık kamusal alanların alışıldık, itiraz edilmeyen parcası haline geldi. Ucağa binecekseniz, bedeniniz boydan boya taranıp biyometrik kontrole tabi tutulur; arama motorları ve kredi kartı okuyucuları butun alışkanlıklarımızı, ilgilerimizi ve tercihlerimizi kaydedip sessizce piyasanın hizmetine sokar.Gunumuzun akışkan modern dunyasında, gunluk hayatımızın işleyişini esneklik ve hareketlilik belirliyor. Ulusal sınırları gecmek sıradan bir etkinlik haline gelirken, sosyal medya herkesin her an elinin altında. Gunumuzun yurttaşları, işcileri ve tuketicileri durmadan hareket ediyor ve genellikle kesinlikten ve sınırlardan uzak yaşıyor. Ancak mekanın sabitlikten uzak ve zamanın sınırsız olduğu bu dunyada, hicbir hareketimiz yok ki kaydedilmesin. Gozetim, modern hayatın bu akışkan doğasına uyum sağlayarak, hicbir zaman olmadığı kadar hızlı bir şekilde, erişeme-diği hicbir alan bırakmamak uzere yayılıyor.
Akışkan Gozetim'de, akışkan modern dunyayı en ince ayrıntısına kadar gozler onune seren buyuk kuramcı Zygmunt Bauman'la, gozetim ve kontrol mekanizmaları konularında dunyanın en onde gelen analistlerinden David Lyon bir araya geliyor ve cok hayati sorunları birlikte masaya yatırıyorlar. Her anımızın gozetlendiği karanlık bir gelecek mi bekliyor bizi? Ozgurluğe ve umuda yer kalmadı mı artık? Gundelik hayatın koşuşturması icinde kaybettiğimiz insan olma sorumluluğumuza nasıl sahip cıkabiliriz?
Akademik cevreler kadar genel okuru da ilgilendiren bu soruları, iktidar, teknoloji ve ahlak cercevesinde irdeleyen iki buyuk duşunur, bugun gozetlenmenin ve gozetlemenin ne anlama geldiğini anlatıyor bize.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 176
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Kitap Adı: Akışkan Gozetim Yazar: Zygmunt Bauman , David Lyon Cevirmen: Elcin Yılmaz Yayınevi: Ayrıntı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2013 Dil: Turkce Barkod: 9789755397825