Kitaplar yayımlandıktan sonra bir gun Linda'nın Stockholm'deki terapisti telefon etti, onunla konuşmak istediğini soylerken sesi buz gibiydi. Linda'yı da onun mucadelesini de cok yakından tanıyordu ve benim girişimimin gercekten ne kadar tehlikeli olduğunu biliyordu. Koridordan yatak odasına gecerken her seferinde aynı duyguya kapılıyordum: Ona yıkmıştım ve şimdi saklıyordum. Yakında birlikteliğimiz onuncu yılına girecekti; ben herkes gibi olduğumuz, catışmalarımızın herkesinkiyle aynı olduğu ve Linda'nın bunlarla herkes gibi başa cıkması gerektiği duşuncesinden yola cıkmıştım. Onun ofke patlamalarını, beni kontrol etmeye calışmalarını gormuştum; fakat her şeyi yitirme korkusunu, ucurumun kenarına geldiği duygusunu gormemiştim. Ben camaşır sepetleri, kovalar, makineler ve bebek bezi torbaları gormuştum. Puset, cocuk giysisi, kuvet ve beşik gormuştum. Linda'nın cocuklara ne kadar yakın olduğunu, onlara gereken her şeyi verdiğini gormuştum; fakat bunun ona neye mal olduğunu gormemiştim. Şimdi goruyordum, cunku kayıp duşmuştu ve batıyordu. Giderek daha derine batıyor, giderek uzaklaşıyordu. Gunluk hayat artık erişimi dışında kalmıştı. Bulunduğu derinliklerden bunu gorebiliyordu ve kendisini sonuna dek zorlarsa uzanıp dokunabiliyor, birkac dakikalığına buraya gelebiliyor, kucağına bir cocuk alabiliyordu; ne var ki daha fazlası, onlara bir meyve vermek, bir şaka yapmak, ilginc bir konuda soru sormak, onları giydirip parka goturmek gibi hayatı oluşturan kolay şeyler elinden gelmiyordu. Tum bunlar kolaydır, dolayısıyla o sırada onlara değer vermeyiz, ancak daha sonra, cocuklar buyuduğunde, onlar iki veya dort yaşındayken, hem onlar hem de biz farklı bireylerken yaptıklarımızı hatırlarız ama o zaman olduğumuz insanlar sonsuza kadar yitip gitmiştir.
"Nihayet Knausgaard'ın Kavgam serisinin cok beklenen ‘Son' kitabı. Hitler ve Nazizm'in anlatıldığı, kotuluğun doğasının anlatıldığı sayfalar. Hitler'in Kavgam'ı ile Knausgaard'ın Kavgam'ı arasında kurulan huzursuz edici tum o paralellikler bu kitaptan fışkırıyor."
Booklist
"Knausgaard'ın epik serisinin ‘Son' kitabı. Heyecan verici."
Publishers Weekly, starred review
"Knausgaard'ın heybetli Kavgam serisinin olağanustu ‘Son' kitabı. 21. yuzyılın en onemli edebiyat girişimi."
(Guardian)
"Tek kelimeyle Epik. Sizi tamamen icine alan bir dunya yaratıyor. ‘Son', nefes alıyor."
Sunday Times
"Altı ciltlik Kavgam bize ozel bir şey sunuyor: Başka bir insan'ın arkası yarınlarında tumuyle kendinden gecmek."
Melissa Katsoulis,
The Times

"Son, Kavgam serisine cesur bir veda… Seriyi yeniden ve yeniden okuyacağım."
(William Leith, Evening Standard)
"Kavgam, Knausgaard'ın sıra dışı 6 ciltlik romanı tum bilinen ticari reklamları alt ust ederek yazarını bir rock yıldızı haline getirdi. Sadece Norvec'te 450.000 adet satıldı, her 9 yetişkinden biri Kavgam'ı okudu."
Emma Brockes, The Guardian
"Bırakamıyorum, bırakmak istiyorum, bırakamıyorum, sadece bir sayfa daha, sonra akşam yemeğini hazırlayacağım, bir sayfa daha…"
Västerbottens-kuriren – İsvec
"Knausgaard'ı okumak Google Earth'e ilk kez bakmak gibi; uzaydan kıtayı, ulkeyi, sonra buyuduğunuz kasabayı ve caddeyi yakınlaştırıp tıklıyorsunuz. Hepsi orada, sadece tıklamaya devam edin."
London Review of Books
"Kavgam şaşırtıcı bir bicimde buyuluyor – ayrıntılar ve ictenliğin birleşimi, başka birinin beynine girme illuzyonu yaratıyor. Kavgam, kavgaya değer."
GQ
"Kavgam insanın bakış acısını değiştiren bir kitap. İncil gibi."
Heather Mallick, The Toronto Star

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Son Yazar: Karl Ove Knausgaard Cevirmen: Haydar Şahin Yayınevi: Monokl Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 1000 Ebat: 13,5 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786050677515