Modern Cin Edebiyatının Oykusu, benzersiz bir kitap. Cağdaş Cin Edebiyatı’nın doğuşunu merak edenlerin yanı sıra, ulke tarihinin, yaşam bicimi ve kulturun edebiyata nasıl yansıdığının da ipuclarını taşıyor…
Sadece iki yol var; ilki klasik dilimizde kalarak olmek, diğeriyse dilimizi şekillendirerek yaşamak,” diyor Modern Cin Edebiyatının başlangıcı kabul edilen Lu Xun, dille yaşam arasında bağı kutsarcasına…
Modern Cin Edebiyatının, 4 Mayıs 1919 Hareketiyle başladığı kabul ediliyor. Hareketle birlikte Lu Xun, Guo Moruo, Rou Shı, Bing Xin, Lao She yaşamı yansıtan halk diline yoneliyor. Modern edebiyatın ilk orneklerini veren bu yazarlar wen yan (klasik Cince) yerine bai hua denilen gunluk dilin kullanılmasını hararetle savunuyor. Cin’de gazeteler, romanlar, oykuler, şiirler, ilmi makaleler, ceviriler, ders kitapları yaygın dilde yayımlanmaya başlıyor. Nihayet okuma yazma bilen ama Konfucyus eğitimi almamış halk, yazılanları anlayabiliyor.
Afife Hellena Sozmen, Modern Cin Edebiyatının Oykusu’nu beş yazarın ses getiren eserleri arasından sectiği şiir, deneme ve oyku ceşitlemesiyle hazırladı. Bu nedenle kitap bir edebiyat eseri olmanın cok otesinde. Metinleri Cince aslından ceviren Sozmen, Cin’in kulturel tarihine yakından bakmamızı sağlıyor. Klasik Cin Kulturu’nun Cağdaşlaşma Cabası’nı ve 4 Mayıs Ekolunu anlatan giriş bolumunun ardından okuduğumuz şiir, oyku ve denemeler daha da anlam kazanıyor. Afife H. Sozmen, Lu Xun’un yazdığı ve Modern Cin Edebiyatının ilk oykusu olan, Deli’nin Gunluğu”yle birlikte 5 oyku, 11 şiir ve 7 denemeye yer veriyor seckisinde.
Bazıları ‘edebiyatın fakirlikten ve ıstıraptan’ ortaya cıktığını soyler. Ama bu bir aldanmadır. Fakir insan yazamaz. Bejing’de para sıkıntısı cektiğimde, borc icin dolanırken, tek bir cumle dahi yazamazdım. Sadece maaşım odendiğinde oturup yazardım. Meşgul insan da yazamaz. Yazmadan once yukunu bir kenara koymalıdır. Cekcekci de faytonunu bir kenara bıraktıktan sonra ancak yazabilir. Buyuk devrim sırasında insanlar, sosyal sistemi değiştirirken ve birbirleriyle uğraşırken, cok meşgul ve fakirdir. Hic kimsenin yazı yazma onceliği yoktur. Bu yuzden buyuk devrim gercekleşirken, gecici bir sessizlik olur,”diyor Lu Xun, Nasıl Oyku Yazmaya Başladım başlıklı denemesinde.
Fredric Jameson da eserlerini incelediği Lu Xun’un bu sozlerini Modernizmin İdeolojisi adlı calışmasında destekler. …Ucuncu Dunya bağlamında entelektuelin her zaman şu ya da bu bicimde siyasal bir entelektuel olduğunu goz onunde bulundurmak gerekir. Bizim –ki aramızda entelektuel terimi, nesli tukenmiş bir turun adıymış gibi yitip gitmiştir- Ucuncu Dunya’dan alacağımız en guncel ve en acil derstir bu.
Sanatın ideolojik olmadığını iddia edenlere, sanatı hayattan ayırmak isteyenlere de cevap niteliği taşıyor. Cunku yaşayabiliyorsa yazıyor insan…

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Modern Cin Edebiyatının Oykusu Yazar: Bing Xin Cevirmen: Afife Hellena Sozmen Yayınevi: Nota Bene Yayınları Hamur Tipi: Kuşe Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786052602058