
Hur Şehrin İnsanları olumunden sonra Kemal Tahir'in 'sarı defterleri' arasında bulunmuş bir romandır. Metnin sonundaki tarihten anlaşıldığına gore, unlu romancı, bu yapıtını 1949 yılında Corum Cezaevi'nde tamamlamış, sonradan uzerinde calışmak uzere bir kenara koymuştur. Gerek oykuleme tekniği, gerek roman mimarisi yonunden 'bitmiş' izlenimini veren bu roman, sonradan Kemal Tahir diyaloğu diye adlandırılan diyalog ozelliklerini de taşımakta, bu bakımdan da dikkati cekmektedir.
Yine de Kemal Tahir'in "Hur Şehrin İnsanları"nı 'bitmiş' bir eser saymadığı, sağlığında yayınlamayışı kadar, eserde gecen bazı olayları ve kişileri başka romanlarında, sozgelimi "Yol Ayrımı" ve "Kurt Kanunu"nda kullanmış olmasından da bellidir. Zaten, otobiyografik niteliği ağır basan bu yapıt, zaman olarak, adını andığımız iki romanın yerleştirildiği donemi kapsamaktadır.
"Hur Şehrin İnsanları", bu perspektif icinde okunmalıdır ama, bu bicimde bırakılmış da olsa, Kemal Tahir'in bu romanında yazarın kendisine ozgu anlatımı, atmosferi ve kişileri, sağlam bir oykuleme duzeni icinde sergilenmekte; eserin butunu, kurtuluştan sonraki canlı ve hareketli bir kesiti gozler onune sermektedir.
Kitap Adı: Hur Şehrin İnsanları Yazar: Kemal Tahir Yayınevi: İthaki Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur İlk Baskı Yılı: 2019 Dil: Turkce Barkod: 9789752734326