“Nezaketsizliğime hukmetme. Seni boyle kurbanlık koyun gibi bağlamak istemezdim. Ne yapayım ki senin de bana zararların dokundu. Butun teşkilatımı altust ettin. Yetmiş, seksen bin liralık eşyamı ve alet edevatımı hukumetin eline gecirttin. Butun esrarım meydana cıktı. Server Bedi bunları duyarsa, belki de “Cingoz’un Esrarı” diye bir roman yazacaktır. Biliyorsun ki bu muharrir, seninle benim butun mucadelelerimizi, maceralarımızı ballandıra ballandıra yazıp kitap yapıyor ve şimdiye kadar on vakamızı yazdı. Ben kendisine, bu son buyuk maceramızı da yazmak musaadesini vereceğim. İcap ederse bircok noktalarını da kendim anlatacağım. Tabii, bicare muharriri de tevkif etmeye kalkmazsan. Varsın, esrarım meydana cıksın.” Bicare muharrir tevkif edilmedi ve 10 kısa hikÂyeden oluşan “Cingoz Recai’nin HarikulÂde Serguzeştleri” serisinden sonra, 1925 yılında muhteşem serserimizin maceralarının anlatıldığı ilk roman olarak Cingoz’un Esrarı neşredildi. Didem Ardalı Buyukarman ve Suheyla Ağan’ın titiz aktarımı ve notlarıyla sunuyoruz.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Cingoz Recai-Cingoz'un Esrarı Yazar: Peyami Safa Yayınevi: Otuken Neşriyat Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 12 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786051557427