Yaşamlarını gocebelikle, basit tarım ve hayvancılıkla surduren komunal topluluklar halinde orgutlenmiş Kırgız toplumu, aniden sokun eden Bolşevik Devrimi’nin ardından yepyeni bir dunya hayal etmeye koyulur. Başlangıcta bu hayaller sınırlı sayıda bireyin, hatta bazı durumlarda tek bir bireyin hayalleridir. Ve direncle karşılaşır. Ama paylaşılıp desteklendikce tum toplumu değiştirir ve donuşturur. Tıpkı İlk Oğretmenim’de olduğu gibi…
Duyşen, devrim ideallerine inanmış bir Kırgız gencidir. Savaş sırasında edindiği sınırlı eğitim onu kokten değiştirmiştir. Yaşadığı koyde asırlardır devam eden ataerkil geleneklere başkaldırır ve cocukların eğitim gorebilmeleri icin bir okul inşa etmeye koyulur. Şuphesiz ilk oğretmeni de o olacaktır bu derme catma okulun. Hem koyun, hem kendisinin hem de tum gelecek kuşakların kaderini değiştirecek olan bu girişim cok acılı ve huzunlu bir hikÂyenin de başlangıcıdır, bir destanın başlangıcı olduğu kadar!
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: İlk Oğretmenim Yazar: Cengiz Aytmatov Cevirmen: Mehmet Ozgul Yayınevi: Nora Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14x20 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789752473034