Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler Ustune ve Yaşar Kemal...
"Ben sevgiden, sevincten soz acmak istemez miyim, delice, cılgınca, icim taşa taşa, bir sevincten soz acmak istemez miyim? Ben sevincli adamım. Bu dunya boyle olmasa, boyle kara, karanlık olmasa, ben sevincten taşar coşardım. Yaradılışım karanlıktan cok aydınlığa, acıdan cok sevince... Ne care, ne care ki sevinmek gelmiyor elimden... Dostluktan soz acmak, ne guzel. Bir dostum var. Sıcacık eli var. Sevgi dolu gozleri var. Ne guzel yalansız, salt sevgi dolu bir insan eli sıkmak. Sıcacık, sıcacık... Ben deli olurum, insanlar karanlık karanlık, kuşkulu baktıkca bana... Butun insanlar kuşkusuz, korkusuz, cıkar duşunmeden, duşmanlık gecirmeden iclerinden baksalar biribirlerine... İnsan, ne olur biliyor musunuz, sıcacık bir bahar guneşinin bahtiyarlığında duyar kendisini... Bahar guneşinde bir sevinc icinde gerinir. İnsan bir bahar ciceği temizliğinde olur."
Boyle soyluyor Yaşar Kemal. Bu satırların gectiği yazının başlığı Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler Ustune, kitaba adını da veriyor. Yapı Kredi Yayınları'nın Doğan Kardeş-ilkgenclik dizisinden yayımlanan kitap, edebiyatını humanizm uzerine kuran, Turkiye edebiyatının buyuk ustası Yaşar Kemal'in edebiyat, kultur ve ozgurluk uzerine temel duşuncelerini genclere tanıtmak icin secilen yazılardan oluşuyor... Bu başlık, henuz Yaşar Kemal edebiyatıyla tanışmayanlar icin, onun dunyaya yaklaşımını ozetliyor. Bir insan, bir yazar ve bir aydın olarak hayattaki duruşunu olduğu kadar; kokleri asırlar oncesine dayanan olay ve duyguları acı, yoksunluk ve isyanla harmanlayan Anadolu ve Cukurova'nın kulturunden beslenerek yarattığı coşkulu, zengin ve evrensel dilini de ele veriyor.Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler Ustune, Yaşar Kemal'in daha once yayımlanan Baldaki Tuz, Zulmun Artsın, Ağacın Curuğu ve Ustadır Arı kitaplarından secildi. İlki 1960, sonuncusu 1993 yılına ait, onun duşunce evrenine ayna tutan toplam 18 yazı ve konuşmadaki eleştirel tavır, aynı zamanda Turkiye'nin 20. yuzyılın ikinci yarısındaki egemen politik, duşunsel yapısına da ayna tutuyor.Her işin başının "duşunce namusu" olduğunu soyler Yaşar Kemal. "Bence, Batı Batı dedikleri, duşunce namusuyla başlar, onunla biter. Duşunce namusunun bitmediği, gelişmediği yerde, hicbir iyilik bitmez, gelişemez."Tembellik, bilim, masallar, korkular, kultur, ozgurluk, sinema, Koy Enstituleri, gericilik, ilericilik, somuru duzeni, Cukurova, sanat, ofke, folklor, doğa, oğretmenler, İkinci Dunya Savaşı, vicdan, nukleer tehlike, Dostoyevski, NÂzım Hikmet... Ve daha nice kişi, konu ve fikir... Kimi coşkuyla, kimi kuskunlukle, kimi başkaldırarak kaleme alınsa da, hepsinin temelinde sevgi var.
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 116

Baskı Yılı: 2016

Dili: Turkce
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Kitap Adı: Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler Ustune Yazar: Yaşar Kemal Hazırlayan: Filiz Ozdem Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları İlk Baskı Yılı: 2014 Dil: Turkce Barkod: 9789750830334