Fakir Baykurt, oykulerinde koy yaşamının sertliği, yoksulluk, cahillik, taassup, batıl inanc, somuru gibi sorunları ele alarak koylunun maddi ve manevi dunyasını toplumsalcı ve gercekci bir bakıştan işliyor. Gozlemlerden, canlı tanıklıklardan yola cıkan yazar, gunluk konuşma dilini oykuye taşıyarak zaman zaman mizahi bir dil kullanıyor; burokrasinin carkları arasında sıkışan ama icinde de bir umudu barındıran "sıradan insanı", yaşadığı yerin atmosferiyle birlikte carpıcı bir bicimde betimliyor.

İlk basımı 1959'da yapılan Efendilik Savaşı'nı yeniden okurla buluşturuyoruz:
"Bu havadisin dumanı ustundeyken, bir ikindi vakti, ayağındaki mestlerin yırtığını yamatmak icin, Beytullah Hoca bize geldi. Onun geldiğinde Ramazan uyku cekiyordu. Anam, akşam icin yaprak sarması yapıyordu. Ben, anama yardım etmekte olan teyzemin, anadan oksuz, babadan yetim ve genc yaşında kocasından dul kalan teyzemin dizine yattım: "Nedir seninle alıp veremediği tanrının? Ne bicim iş, ne bicim adalet bu?" diye şakalaşıp duruyordum. Birden giriverdi kapıdan. Nasıl derlenip toparlandık, anam nasıl Ramazan'ı uyardı, bir anda nasıl oldu bunlar? bilmiyorum... Altına minder attık, oturttuk. Elini optuk."Hoş geldin, safa geldin, evimize bereket getirdin!" dedik. Hic o seksen yaşın adamı değil. Dinc mi dinc! Kendi yonunde hÂl kafası işliyor. Soz ettiği konularda onu yanıltmak guc. Okuduğu arapca Âyetleri hic duşunmeden ceviriveriyor..."
Yaran Dede'nin Taşları
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 170

Baskı Yılı: 2014

Dili: Turkce
Yayınevi: Literatur Yayıncılık
Kitap Adı: Efendilik Savaşı Yazar: Fakir Baykurt Dizi Tasarımı: Mithat Cınar Resimleyen: Kubilay Dağbatıran Kapak Tasarımı: Emel Atik Yayınevi: Literatur Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2014 Dil: Turkce Barkod: 9789750406737

[h=5]Oduller[/h] Yunus Nadi Odulleri