
İlkgenclik yıllarında, hikÂye ve romandan once, şiir yazmaya başlayan Turkiye'nin evrensel yazarı Yaşar Kemal, şiirlerini Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Bugunlerde Bahar İndi adlı kitapta topladı.
Yaşar Kemal'in, Ekim başında okurlarla buluşacak Bugunlerde Bahar İndi adlı kitabı; ağırlıklı olarak 1940'larda yazılan, 50'ler ve 60'larda devam eden ve sonuncusu 1973'te yazılan usta işi şiirlerden oluşuyor. Kitapta, ilk kez yayımlanan şiirlerin yanı sıra; Kovan, Ulku, Toprak, Kucuk Dergi, Cığ, Goruşler adlı dergilerde ve Vatan ve Akşam gazetelerinde yayımlanan şiirler de yer alıyor.
Yaşar Kemal bu ilk şiir kitabını hazırlarken, sectiği şiirlerin pek azında değişiklik yaptı. Ayrıca, onun şiirine ozel sesini veren ozelliklerden biri olduğu icin, kitapta Yaşar Kemal'in ozgun yazımı aynen korundu.
Kitapta yer alan şiirlerde ofkeyle umut, başkaldırıyla sevgi ic ice yer alıyor. En kasıntılı şairin bile ozgunluğunden urkebileceği bir şiir yazıyor Yaşar Kemal: O, calışmak isteyip işsiz kalan Kemal Sadık'ın huznunu, direncini, umudunu, dile getiriyor... Kitapta, daha once yayımlanmamış ancak Zulfu Livaneli tarafından bestelenmiş Ulaş ve Merhaba şiirleri de yer alıyor.
Kitap editoru Guven Turan'ın "Gizlenen Bir Şairin İlk Kitabı" adlı yazısından:
"Yaşar Kemal 1945'e kadar yoğunlaşmış şiirde ve cekilmiş... Hemen anımsayalım: İlk oykusu "Pis Hikaye?"nin yazılış tarihi 1946'dır... Sonrası, Turk oyku ve roman tarihinin sayfalarını taclandırıyor, 1950'lerde yayımlanan birkac şiiri bir yana. Ama burada bitmemiş şiiri Yaşar Kemal'in "şiir bir cığlıktır; bastırılamayan bir cığlık" sozunu haklı cıkaran daha once yayımlanmamış beş yepyeni şiir daha yer alıyor bu kitapta. Haydi, diyelim ki "Ulaş" ve "Merhaba" şiirlerini Zulfu Livane'li bestesiyle, Livaneli'nin sesinden duyduk... Şimdi onlara şiirin odağından eğilme zamanı geldi işte. Oncelikle dikkatimizi ceken, her iki şiirin de geleneksel halk şiirinden beslenmiş oldukları. Ozellikle ses, ton halk şiiri kaynaklı. Gene de, kalıpların benzerliğine karşın, ozgun ve klişelerden uzak şiirler bunlar. Form olarak da kolay sınıflandırılır gibi değiller. Orneğin "Ulaş" şiiri Ulaş Bardakcı icin yazılmış bir ağıt mı? Bence değil... Ne yakınma var ne acıma... Vahlanma yok, ağıtların temeli olan. İsyancı bir şiir aksine; diklenen bir şiir... Bir destan mı? Boyle olmasını engelleyen temel bir şey var: Anlatımcı değil, sayıp dokmuyor, oykulemiyor kahramanlıklarını Ulaş'ın. Ayrıca, sadece Ulaş'a da odaklanmıyor: "Selam soyle" diye 1960'ların ve 1970'lerin oldurulen devrimcilerini kuşatıyor. Eluard'ın, Aragon'un savaş sırasında yazdığı şiirler gibi, kolay kolay kabına, kalıbına sığmayan bir şiir "Ulaş" bence. "Merhaba", klasik halk şiiri kalıplarını kullansa da, klişe tadı vermeyen bir şiir. Yaşar Kemal'in 1940'lardan 1970'lere uzanan butun yazı hayatı icinde ilkgenclik yıllarının "Âşık"lığını, "Âşık Kemal"liğini, hic bırakmadığını ortaya koyuyor."
Sayfa Sayısı: 112
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Kitap Adı: Bugunlerde Bahar İndi Yazar: Yaşar Kemal Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları İlk Baskı Yılı: 2010 Dil: Turkce Barkod: 9789750818806