Brezilya’nın Dunya Edebiyatına Armağanı Clarıce Lıspector’un Başyapıtı: “Yaşam Suyu”

Saklı Kalmış Bir Edebiyat Dahisi Hayata Can Suyunu Veriyor.

“20. Yuzyılın en gizemli ve cekici yazarlarından birisi.”

-The L Magazine-

“Lispector, bir elmas sertliğinde ve nadirliğinde...”

-Rachel Kushner-

“Yirminci yuzyılın gizli dÂhilerinden birisi.”

-Colm Tóbín-

“Madonna, Cher ya da Pele hayranları nezdinde neyi ifade ediyorsa, Lispector de okuyanları icin onu ifade ediyor. İcimizden bir Clarice.”

-Brenda Cronin-

“Nabokov ile aynı duzeyde bir dahi.”

-Jeff VanderMeer-

“1940’da Kafka’nın yapıtları cevrildiğinde Amerika’da ne etki yaptıysa şimdi de aynısını Clarice Lispector’un eserleri yapıyor.”

-Flavorwire-

“Lispector, yatağın başucundaki İncil ya da I Ching etkisi yapıyor: hem cok eski hem cok yeni.”

-Valeria Luiselli-

“Kendi dahiyane tarzıyla bir edebiyat buyucusu.”

-Publishers Weekly-

“Gercekten olağanustu bir yazar.”

-Jonathan Franzen-

“Şunu soylemeye curet ediyorum: Lispector size dokunacak ve daha once hickimsenin dokunmadığı gibi dokunacak.”

-Benjamin Mosher-

Fantastik bir dunya cevreliyor beni ve ben oluyor. Kucuk bir kuşun cılgın şarkısını duyuyorum, parmaklarımın arasında kelebekler eziyorum. Bir kurdun yediği elmayım. Orgazmik kıyameti bekliyorum. Ahenksiz bir bocek istilası sarıyor etrafımı, bir gaz lambasının ışığıyken ben. Sonra da olayım diye cok ileri gidiyorum. Bir trans hÂlindeyim. Cevremdeki havaya nufuz ediyorum. Nasıl bir ateş: yaşamayı durduramıyorum. Bu hissettiğim, duşunduğum, yaşadığım her şeyi kalınca sarmalayan, yoğun ve olduğum her şeyi bana ait ama yine de dışımdaki bir şeye donuşturen sozcuk ormanında. Kendimi duşunurken izliyorum. Merak ettiğim şu: duşuncenin bile otesinde olan o icimdeki şey kim? Sana yazıyorum cunku bu, tevazuyla kabul etmem gerekecek bir meydan okuma. Kendi hayaletlerim uşuşuyor icime, bir de efsanevi ve fantastik her ne varsa yaşam doğaustu.

-Clarice Lispector-

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Yaşam Suyu Yazar: Clarice Lispector Cevirmen: Başak Bingol Yayınevi: Monokl Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5x21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Orijinal Dili: Portekizce Orijinal Adı: Agua Viva Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786055159597