Yıl 1944… İkinci Dunya Savaşı sınırlarımıza kadar dayanmıştır. Hitler faşizminin tum Avrupa’yı ateşe attığı gunler… Turkiye bu savaşa dÂhil olmamak icin dirense de etkileri tum ulkede hissedilecektir. Ekmek, şeker, yakacak gibi temel ihtiyac maddeleri karneye bağlanmış, dışarıdan gelebilecek ani baskınları onlemek amacıyla geceleri her yerde karartma uygulaması başlamıştır. Ulkenin aydınlarına da baskı uygulanan bir donemdir bu aynı zamanda.

Rıfat Ilgaz, Karartma Geceleri’nde işte bu kapkaranlık gunleri anlatır. Bir aydın, şair ve edebiyat oğretmeni olan Mustafa Ural, yazdığı ve toplatılan şiir kitabı nedeniyle aranmaktadır. Sağlık problemleri vardır, bu nedenle de hemen teslim olmak istemez. İstanbul’un soğuk ve karartılmış sokaklarına, eş dost evlerine sığınır. Tutuklandığı zaman savaş bitmiştir, ama savaş yıllarının Turkiye’de bıraktığı izler uzun sure silinemeyecektir.

Rıfat Ilgaz, Mustafa Ural’ın kacış oykusunu anlatırken, savaşın etkisindeki ulkemizin 1940’lı yıllarına da ışık tutuyor. Yurdumuzda ve uluslararası yarışmalarda bircok birincilik odulu alan Karartma Geceleri’nin filmi de romanı kadar buyuk bir ilgi gormuştur.
(Tanıtım Bulteninden)

Medya Cinsi: Ciltsiz
Sayfa Sayısı: 260
Ebat: 13,5x19,5
İlk Baskı Yılı: 2017
Hamur Tipi: 2.Hamur
Baskı Sayısı: 34. Basım


Kitap Adı: Karartma Geceleri-Butun Eserleri Yazar: Rıfat Ilgaz Yayınevi: Cınar Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14x20 Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9789753482745