Selamlar ki, şeker dudaklıların vuslatı gibi ictendir, elbette onadır. Hasretler ki, Âşıkların avazı kadar yanıktır, elbette onadır. Ovguler ki, ozlem sozlerince fuzûn ve arzular ki sevgililerin sacları misali uzun, ona, hep ona, hep onadır. O ki guldur, o ki sevgilidir, butun mecburiyetler onadır.
Colde alevlerle kufurler kavururken insanlığı ve bir gun ortasında kızıl kayalara carparken vahşetlerin tutuşturduğu dalga dalga nefesler, bir melek adını andı onun. Sozcukler henuz yetim, sevgiler hancer sokumlarına mahkûmdu. Goncalardan kan damlıyordu gulistanlara ve cırcır bocekleri­nin ruya aralığında cinayetler işleniyor; babalar kızlarını toprağa diri diri gomuyordu. Cinnet karargÂhına donen yureklerde hep aynı boşluk vardı ve masum kele­bekler carmıha geriliyordu, yalnızca masum oldukları icin...
Zaman oyle bir zaman, mekÂn oyle bir mekÂndı… Ebabiller kara yere kararken Ebrehe’nin fillerini, gonca ana rahminde yetim kalıverdi. KÂbe’nin duvarını bir kırlangıc kucaklamıştı oysa, cığlık cığlığa… Ardından bir şair kollarını acıp haykırmıştı:
“Yaklaşıyor yaklaş­makta olan!.. Yaklaşıyor yaklaşmakta olan!.. Yaklaşıyor yaklaş…”
Avizesi cevzÂ, ışığı dolunay idi gecenin... Yaklaşmakta olan, bir gul olup actı ve yeminler edildi omrune. Gul acınca taşırdı insanlığın sevinc ırmaklarını ve dunya ilk kez dunya olduğunu hissetti. Bir bulbul gulun aşkına yanmış, yanmaktan kana boyanmıştı. Anlatıyordu:
ZamÂn o gul gibi gul gormedi zamÂn olalı Gulun guzelliği dillerde dÂsitÂn olalı Peygamber Efendimizin hayat hikÂyesi… İskender Pala’nın guclu kaleminden…
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Bulbulun Kırk Şarkısı Yazar: İskender Pala Kapak: İsmail Acar Yayınevi: Kapı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 590 Ebat: 14 x 20 İlk Baskı Yılı: 2015 Baskı Sayısı: 11. Basım Dil: Turkce Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786055147945