Kalervo’nun oğlu Kullervo, Tolkien’in yarattığı onlarca karakter arasından belki de en karanlık ve trajik olanı. Zira Tolkien’in deyişiyle “Bahtsız Kullervo”, doğaustu guclere ve huzunlu bir kadere sahip talihsiz bir yetim.
Babasını olduren, annesini kacıran, daha kucuk bir cocukken canına uc kez kasteden karanlık buyucu Untamo’nun yanında yetişen Kullervo’nun ikiz kız kardeşi Wanona’ya olan sevgisi ve onu kollayan, buyulu siyah kopek Musti dışında hicbir şeyi yoktur. Bir kole olarak satıldıktan sonra buyucuden oc almaya yemin eden Kullervo, intikam anında bile en zalim felaketten kacış olamayacağını oğrenecektir.
Kullervo’nun HikÂyesi, Tolkien’in izlediği yolda uyarlamadan yaratıcılığa doğru atılan ve “Silmarillion” ile sonuclanan temel adım. Tolkien, Kullervo’nun HikÂyesi icin “kendi efsanelerimi yazma teşebbusumdeki cıkış noktam,” derken “İlk Cağ efsanelerinin temeli,” olduğunu da soyleyerek Húrin’in Cocukları’nın başkahramanı Túrin Turambar’ın atasının bu metin olduğuna dikkat cekmiştir.
Etkileyici bir hikÂye olmasının yanında ilk kez yayımlanan taslaklar, notlar, makaleler ve yarattığı dunyaların cıkış noktalarından olan Kalevala destanıyla ilgili Tolkien’in yazdığı ek metinler de kendine bu kitapta yer buluyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Kullervo'nun Hikayesi Yazar: J. R. R. Tolkien Cevirmen: Ciğdem Erkal Yayınevi: İthaki Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 2. Basım Barkod: 9786053757313