
“Namık Kemal’in tiyatro projesi ve pratiği, vicdana seslenmek uzerinedir. Aynı zamanda vatan fikrinin de mecrası olan vicdanı etkileyerek, onun ortulerini kaldırıp acarak ahlaki etkileyiciliği olan estetik deneyimler oluşturmayı amaclamaktadır Namık Kemal.”
-Fatih Altuğ-
İslam Bey, uzaktan uzağa Zekiye’yi sevmektedir ve gonullu olarak orduya katılır. Vedalaşmak uzere Zekiye’nin yanına gider. İslam Bey’e cılgınca Âşık olan Zekiye ise kılık değiştirerek sevdiği adamın arkasından gider ve gonulluler takımına karışarak Silistre’ye kadar varır. Silistre’de ise kuşatma altında kalan askerler bir şekilde duşmanı defetmek zorundadır.
Namık Kemal’in Vatan yahut Silistre oyunu ilk olarak 1 Nisan 1873’te Gullu Agop’un yonettiği Gedikpaşa Tiyatrosu’nda sahnelenmiştir. Kendisi icin yeni bir teknik olan tiyatroyu Namık Kemal, seyircinin duygulanımlarını harekete gecirerek vicdanın ortulerini kaldıran bir arac olarak gorur ve belirli ahlaki davranışları benimsemiş ozneler uretmek icin tiyatronun vicdanlardaki etkisini kullanmaya calışır.
İlk baskısı 1873’te yapılan Vatan yahut Silistre oyunu, Boğazici Universitesi Turkce Dersleri Koordinatorluğu’nde Turkce dersleri veren Esra Demirkoparan tarafından yayıma hazırlanmıştır. Editorluğunu ise yine aynı universiteden oğretim uyesi Nur Gurani Arslan yapmıştır. Eserin bu baskısı, donemin diline ve ruhuna olabildiğince uygun, fakat gunumuz okuru icin de anlaşılabilir olması amaclanarak cevrilmiştir.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Vatan Yahut Silistre - Bez Ciltli Yazar: Namık Kemal Yayınevi: Koridor Yayıncılık Hamur Tipi: 1. Hamur Sayfa Sayısı: 96 Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786057572981