
"Gecmişinde cok uzun yıllar yalnızca 'gercekci' olmuş, romantizmi neredeyse hic yaşamamış Turk romanı, modernist/postmodernist bicimcilik ilk kez 'romantizm'le tanışmaktadır ve bu bana gore estetik duzlemde gercekleşen bir devrimdir ve her devrim gibi de heyecan vericidir."
Yıldız Ecevit, 20. yuzyıl avangardist roman esteğinin genel bir tasvirini yaptıktan, bu estetiğin ustkurmaca, metinlerarasılık, coğulculuk gibi temel ozelliklerini irdeledikten sonra, postmodern edebiyatın Turkiye'deki yayılımını inceliyor. Modern Turkce edebiyatın dort onemli metnini, postmodern edebiyat kuramının olanaklarıyla cozumluyor: Oğuz Atay'ın Tehlikeli Oyunlar'ı... Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı'sı... Hasan Ali Toptaş'ın Bin Huzunlu Haz'zı... Metin Kacan'ın Fındık Sekiz'i... Belki yazarlarının bile aklından gecirmediği metinlerarası ilişkiler, oyunlar kurgulayarak, eleştirmen-okur inisyatifinin hakkını veriyor.
Modern-sonrası Turkce edebiyatın analizi acısından onemli bir kaynak olan Turk Romanında Postmodernist Acılımlar, "ozgur konumunun buyusune kapılmış okur tutumu" acısından da zenginleştirici bir deneyimi yansıtıyor.
Sayfa Sayısı: 240
Baskı Yılı: 2004
Dili: Turkce
Yayınevi: İletişim Yayıncılık
Kitap Adı: Turk Romanında Postmodernist Acılımlar Yazar: Yıldız Ecevit Yayınevi: İletişim Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2004 Dil: Turkce Barkod: 9789754708752