Vedat Turkali’nin edebiyatımızda klasikleşen eseri Bir Gun Tek Başına, toplumun kargaşasında birbirlerine tutunan insanların dramını ve umudunu anlatıyor:
“Ağır ağır cıktı odadan, banyoya girdi, şofbeni yaktı, suyu actı. Buyuk bir gurultuyle akan suya baktı, elini tuttu, ılıktı tam istediği gibi. Fakat yine de bir turlu giremiyordu suyun altına. Değişmek istemiyorum da ondan. Bu suyla birlikte icindeki her şey akıp gidecek. Sonra yavaşca girdi. Hicbir şeyin akıp gideceği yok. Ne kolay oyle! Korkaksın da ondan. Her şey hemen değişiversin istiyorsun. Sanki daha mı iyi olurdu? O zaman da peşinden koşar, bir turlu yetişemezdin. Şimdi de geri kalıyorum; bak şimdi de… Altından cekiliverdi, cok kızmıştı su. Gozlerindeki sabunları akıtmak icin uzattığı eli bile zor dayanıyordu. Sende iş yok oğlum. Bu sıcak, beriki soğuk… Oteki sert, beriki yumuşak… Omrunce sınırda kalacaksın. Sende iş yok oğlum, sende iş yok… Biraz ferahlamıştı. Şofbeni ayarladı, tekrar girdi suyun altına. Her vakit boyle olurdu. Sonunda donup dolaşıp kesinlikle kendini sucladı mı bitirirdi. Soyleyecek soz kalır mı? Ben, boyleyim… Bitti… Artık savunma bile boşuna. Değil mi ki değişmez… O vakit bırakırsın yaşamayı kendi yoluna, yurur gider. Sonra yine kımıldamaya başlar birikenler. Sonra yine kızgın su. Ya da bir diş ağrısı. Ola ki bazı gormeden bastığın asfalta yayılmış yemyeşil bir balgam. Bir vapurun kacması…”
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Bir Gun Tek Başına Yazar: Vedat Turkali Yayınevi: Ayrıntı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13x20 İlk Baskı Yılı: 2015 Baskı Sayısı: 4. Basım Dil: Turkce Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786053140177
[h=5]Oduller[/h] Orhan Kemal Roman Armağanı