Mustafa Kemal Paşa olmasaydı, Milli Mucadele yapılabilir miydi?
Bana kalsa, hayır!
Kazım Karabekir Paşa olmasaydı, Milli Mucadele yapılabilir miydi?
Bana kalsa, yine hayır!
Rauf Orbay olmasaydı, Milli Mucadele başarılabilir miydi?
Bana kalsa, yine hayır!
Ama Rafet Paşa olmasa, İsmet Paşa olmasa, hatta Ali Fuat Paşa olmasa, -bana kalsa- yine Milli Mucadele olabilir, başarılabilir, bu değerli askerlerin yerini başka değerli askerler doldurabilirlerdi!
İşte bu, olmazsa olmaz, nitelikli Rauf Orbay’ın hatıraları…
Zaten okuyacaksınız; adamın hayatı destan! Adamın hayatı, dramla dolu bir seruven! Siz, ne soyleyebilirsiniz? Gercekten bir Cehennem Değirmeninde oğutulmuş.
Fakat Rauf Orbay, bir İstanbul efendisi! Bir Hamidiye Suvarisi... Yaptıkları ile ovunmez, yapamadıkları ile yerinir! Cerkes Ethem’i Milli Mucadeleye sokanın Rauf Orbay olduğunu, bugun kac kişi bilir? Rauf Orbay’ın, Ege’deki Kuşcubaşı Eşref’in ciftliğine giderek, orada gomulu silahlarla, gomulu altınları Mustafa Kemal Paşa’ya getirip teslim ettiğini, nerede okudunuz? Ama Lozan muzakeresi sırasında Hukumetin kararlarına kulak asmayan İsmet Paşa ile gecinemediğini, bu yuzden Başbakanlıktan cekildiğini, Nutuk’ta bile bulabilirsiniz!
Hamidiye suvarisi kahramanı Rauf Orbay’ın, Mondros Mutarekesini Osmanlı adına imzalamak zorunda kalan Rauf Orbay’ın, Millî Mucadelenin belkemiği Rauf Orbay’ın; Polis gozetiminde yaşarken bile devletinin aleyhinde konuşmayan Rauf Orbay’ın hatıraları.
İsmet Bozdağ
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Cehennem Değirmeni - Siyasi Hatıralarım Yazar: Rauf Orbay Yayınevi: Truva Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 536 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786257038072