Edebiyatımızın cınarı, buyuk usta Yaşar Kemal'in Tek Kanatlı Bir Kuş kitabı, toplumda bulaşıcı bir hastalık gibi yayılan korkunun destansı bir romanı.

Halkının neden terk ettiği bilinmeyen, gizemli karanlık bir kasaba, bu kasabaya atandığı halde gidemeyen bir posta muduru, yalnızlığın timsali bir istasyon şefi, "Alamancı" bir genc kadın...Ve butun fantastikliğine karşın son derece gercekci gelen bir dunya... Metafor mu? Alegori mi yoksa?

Şaşırtıcı ve cok katmanlı olay akışı, kişilerinin zenginliği ve derinliği, zaman zaman bir roportaj keskinliği kazanan masalsı diliyle tam bir Yaşar Kemal romanı.

Tek Kanatlı Bir Kuş'da toplumda bulaşıcı bir hastalık gibi yayılan korkuyu anlatan Yaşar Kemal, kitabın ana teması korku ile ilgili "Ben hep korkudan korktum. Korkudan cok korktum. Roman yazdığım zaman icimde bir korku istemezdim. O yuzden bu kitapta da korkuyu anlattım. Kayseri'de askerlik yaptığım kasabanın uzerinde buyuk bir taş vardı ve butun kasaba bu taşın uzerlerine duşeceğinden korkuyor, taşı uzerilerine duşmesin diye demir zincirlerle bağlıyorlardı. Madem korkuyorsunuz o zaman cekin gidin derdim. Seneler senesi bu korkuyu yazmak istedim" diyor.

Romanının başkahramanları olan Posta Muduru Remzi Bey ve karısı Melek Hanım'ın cileli yolculuğundan ve o donem icin şartları cok daha ağır olan postacılık mesleğinden bahseden Yaşar Kemal, "O donemde Anadolu'da postacıdan daha onemli bir kişi yoktu. Ozellikle benim icin postacı cok onemliydi. O zaman bana mektuplar geliyordu. Bu mektupları benden once jandarmalar okuyordu. Bazen makale yazar gazeteye gondermek isterdim. Bu makaleler bazen gider, bazen de gitmezdi" diye ekliyor.

Yaşar Kemal'in 1960'ların sonunda yazdığı ve şimdi yayımlamaya karar verdiği Tek Kanatlı Bir Kuş romanı, okuru 1960'lı yılların Anadolusu'na goturen tarihi bir belge olmanın yanı sıra buyuk ustanın edebiyatında onemli bir donemi de gozler onune seriyor.

Sayfa Sayısı: 76

Baskı Yılı: 2016

Dili: Turkce
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Kitap Adı: Tek Kanatlı Bir Kuş Yazar: Yaşar Kemal Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları İlk Baskı Yılı: 2013 Dil: Turkce Barkod: 9789750826184