İlk basımı 1994 yılında gercekleşen “Yeni Hayat” kitabı bir donem İletişim Yayınları tarafından basılmıştır. Daha sonra 2013 yılı itibari ile YKY (Yapı Kredi Yayınları) tarafından yayımlanmıştır.
Orhan Pamuk’un kult eserleri arasında gorulen “Yeni Hayat”, 40 dilden fazla dile cevrilmiştir. THE GUARDIAN’ın “Yeni Hayat Ozel Bir Vaka” diyerek soz ettiği roman "Bir gun bir roman okudum ve hayatım değişti" sozleri ile başlamaktadır.
“Yeni Hayat” kitabı, romanın ana karakterinin hoşladığı kızın elinde gorduğu kitabı merak edip okumasıyla başlıyor ve karakterin bir yolculuğa cıkmasıyla devam ediyor.Olay orgusu, ana karakterin gozunden anlatılmaktadır. Kitapta soz edilen “hayat değiştiren” eser, Dante’nin Yeni Hayat adlı eseridir.
Orhan Pamuk'un tuhaf, şiirsel ve başdondurucu bu romanı 1994 yılında yayımlandığında, tıpkı anlattığı sihirli kitap gibi esrarlı havasıyla kult roman olmuş, bir anda yuz binlerce okura ulaşmış, kırkı aşkın dile cevrilmişti.
"Yeni Hayat insana Walter Benjamin'in, 'Butun buyuk edebiyat eserleri bir bicimi ya sona erdirir ya da bir yenisini başlatır, yani ozel vakalardır' sozunu hatırlatıyor. Yeni Hayat ozel bir vaka."
-The Guardian-
"Bir gun bir kitap okudum ve butun hayatım değişti." Orhan Pamuk'un coşkulu, lirik ve sihirli romanı Yeni Hayat bu sozlerle başlıyor. Okuduğu bir kitaptan sarsılarak etkilenen, sayfalardan neredeyse fışkıran ışığa butun hayatını veren ve kitabın vaat ettiği yeni hayatın peşinden koşan genc bir kahramanın olağanustu hikÂyesi bu. Kitabın etkisiyle Âşık oluyor, universite oğrenciliğinden uzaklaşıyor, İstanbul'dan ayrılıyor, bitip tukenmeyen otobus yolculuklarına cıkıyor, taşra şehirlerine doğru savruluyor. Onunla birlikte ve aynı hızla suruklenen okuyucu, kahramanın okuduğu kitabı değil, başından gecenleri izleyerek bize ozgu bir huznun ve şiddetin ta kalbinde buluyor kendini. Siyah-beyaz televizyonlu kahvelere, video seyredilen otobuslere, trafik kazalarına, siyasi kumpas ve cinayetlere, bayi orgutlerine, paranoyakca kuramlara, saat kadar dakik muhbirlere, kaybolan eski eşyaların şiirine ve taşranın ofkesine uzanan bu harikulade yolculuk, Orhan Pamuk'un cağdaş dunya romanının en ozgun yaratıcılarından biri olduğunu bir kere daha kanıtlıyor. Bir yandan Hayat'ın, Eşsiz Anlar'ın, Olum'un, Yazı'nın, Kaza'nın sırlarına, bir yandan da cocukluğun resimli romanlarına, bir belirip bir kaybolan arzu meleğine ve Dante'nin, Rilke'nin şiirlerine acılan benzersiz bir roman. Hayatla okumanın kesiştiği alanda seyreden ve her sayfada katman katman genişleyen sarsıcı bir yol hikÂyesi.
Sayfa Sayısı: 247
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Kitap Adı: Yeni Hayat Yazar: Orhan Pamuk Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları İlk Baskı Yılı: 2013 Dil: Turkce Barkod: 9789750826481
[h=5]Oduller[/h] Nobel Edebiyat Odulu
Erdal Oz Odulleri