Boyle bir kitap yazma duşuncesi, daha ben Ankara’da yaşarken seksenlerde ortaya cıkmıştı. 1995 yılında 40. yaşım icin hazırladığım Murathan ‘95 kitabımda yer alan “Ufuk Ayarı” bolumundeki “Olmeden Once” başlıklı yazımda okurlarımı bu tasarımdan şoyle haberdar etmiştim: “‘Hamamname’ diye bir kitap yıllardır donup duruyor kafamın icinde. Bir gizli tarih romanı. Birkac, yuzyıl once bir İstanbul hamamına yerleştikten sonra, ceşitli hamamları gezerek gunumuze kadar gelmiş, bir hamam cininin ağzından, İstanbul’un son birkac, yuzyılını, yalnızca hamamdan gorunen yanlarıyla dinlemeyi ve dinletmeyi amaclıyorum. İstanbul’un hamamlar tarihiyle, gundelik hayat ve bireysel hayatlar arasındaki buyuk dolambaclar, yeraltı tarihleri, kulhanlar, su sarnıcları... Osmanlı sanatları ile cağdaş, anlatı teknikleri arasında yeni bir dil arayışı amaclıyorum.”
Oysa Hamamname’yle ilgili ilk notlar bu bilgilendirmeden cok sonra 26 Haziran 2009 yılından başlayarak kÂğıda dokulmeye başlamıştı. Sonrası gene yıllar.
Hamamname, ilk şiir kitabım Osmanlıya dair Hikâyat’tan sonra, Osmanlı malzemesine bu capta bir yoğunlukla ilk geri donuşum sayılabilir.
Bu kitabın harcında başta Reşad Ekrem Kocu olmak uzere, Ebuzziya Tevfik, Ahmet Refik, Enderunlu VÂsıf, Ahmet Rasim, Sermet Muhtar Alus, Semavi Eyice, Hamamcılar kethudası Derviş Ismail, Enderunlu FÂzıl Bey gibi nice yazarın bıraktığı mirasın hakkı vardır. O mirasın nefesiyle yazılmıştır.
Murathan Mungan
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Hamamname Yazar: Murathan Mungan Yayınevi: Metis Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 192 Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786053162001
[h=5]Oduller[/h] Erdal Oz Odulleri