
Jack London’ın 1912 yılında The London Magazine’de tefrika halinde yayımlanan romanı Kızıl Veba, modern edebiyatın ilk post- apokaliptik metinlerinden biri kabul edilir. London romanında, 2013’te patlak veren dunya capında bir salgının insan ırkının neredeyse tamamını yeryuzunden sildiği, ilkel yaşamın geri donduğu, gercekleşmesi son derece muhtemel bir “yeni” dunya tasavvur eder. Salgın surecinde izolasyonun onemini, nufus yoğunluğunun, ozellikle de dunya nufusunun salgınlardaki rolunu, insanların son derece kritik durumlarda kapıldığı bencilliği, kolektivizm ve bireyciliğin karşı karşıya gelişini, biliminsanlarının ozverisini son derece gercekci bicimde işler.
Bundan 108 yıl once, şu an deneyimlemekte olduğumuz meselelere kitabında yer veren London’ın yazdıkları şimdierde, seyircisi değil bizzat aktoru olduğumuz en derin krizin ongorulemez, diğer bir deyişle “siyah kuğu” vakası olmadığını, insan merkezli yaklaşımların dunyayı anlamamıza yetmediğini kanıtlar nitelikte. Bu bağlamda Kızıl Veba yazıldığı tarihten bir yuzyıl sonra, farklı bir bakış acısıyla yeniden okunmayı hak ediyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Kızıl Veba Yazar: Jack London Yayınevi: Can Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 80 Ebat: 12,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789750745966