Unlu sanatcı Michelangelo başyapıtlarından olan “Davud” heykelini uc yıl suren titiz calışması sonucunda tamamlar ve ona nasıl boyle muhteşem bir heykel yapmayı başardığını sorarlar. Michelangelo: “Davud zaten bu mermer bloğun icinde vardı. Ben sadece etrafındaki gereksiz mermerleri kaldırdım” cevabını verir. Benzer şekilde, sporda da yeteneğin belirlenmesi-tespiti, gelişimi-takibi ve ustalığın ust basamaklarına yapılacak yolculukta doğru rehberlik edilmesi, titiz araştırma ve uygulama surecini gerektirir. Ayrıca sporcu ve antrenorun yaşayabileceği ongorulen engellerin (gereksizliklerin) ortadan kaldırılması hedeflenir. Belirtilen sureclerde karşılaşılan en onemli ikilem, adayın-sporcunun “kime gore yetenekli?” olduğudur. Norm calışmalar sayesinde hedef grubun veya sporcunun seviyesinin belirlenmesi, yıllara gore takibinin yapılabilmesi sayısal veriler sayesinde objektif olacaktır. Norm değerlerin kullanımında engel olarak duşunulen arac-gerecin ise gelişen ve ucuzlayan teknoloji ile yaygınlaştığını goruşuyoruz. Turkiye'nin son on yıldaki yukselen değeri, sporların anası atletizm ile Turk sporunun madalya deposu ve lokomotif branşı, ata sporumuz gureş branşlarında Turk cocuklarının normlara dayalı secimi ve eğitimi amacıyla, Dr. Işık Bayraktar tarafından hazırlanan, “Atlet ve Gureşcilerin Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin Normatif Calışması” isimli eser, beden eğitimi oğretmenleri, antrenorler ve spor bilimcilerinin istifadesine sunulmuştur.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Atlet ve Gureşcilerin Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin Normatif Calışması Yazar: Işık Bayraktar Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 16x24 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786053206293