Bireylerin mesleklerine yonelik yeterlik inancları o meslekle ilgili davranış sonuclarını ve başarılarını olumlu ya da olumsuz bicimde etkileyebilir. Aynı şekilde bireyin yeterlik inancı kendi tutum, davranış ve mesleği yoluyla başkalarının yeterlik inanclarını da olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Sporcunun sahip olduğu butun yetenekler onun başarılı olmasında etkili olmaktadır. Bunun yanında sporcunun sahip olduğu yetenekleri bicimlendirerek sporcuya yon veren kişi ise antrenordur. Sporcular, yetenekleri ve calışkanlıklarının yanında, oğrenmek ve kazanmak icin her zaman bir antrenorun yardımına ihtiyac duyarlar. Bireyin oğrenmesi ve gudulenmesi uzerindeki buyuk etkisinden dolayı “Yeterlik”, oğrenme ve eğitim-oğretimde onemli bir konumdadır. Antrenor yeterliği, sporcuların oğrenmeleriyle ilgilenmesine rağmen sporcunun yarışma başarısını etkilemeye de odaklanmıştır. Ancak antrenor yeterliğinin sporcuların oğrenme ve deneyimleri uzerindeki olası onemli katkısı ve etkisi bilinmesine rağmen buyuk olcude keşfedilmemiştir.
Birbirinden cok farklı ozellikleri olan spor dalları acısından değerlendirilecek olursa antrenorlerin sahip olması gereken yeterliklerin onemi daha da anlaşılır olmaktadır. Antrenorun yeterlik inancı, spor eğitiminin niteliğini, kullanılan yontemler ise sporcunun oğrenmeye katılımını ve sporcunun oğretilenleri anlayıp uygulayabilmesini etkileyebilir. Bu durum da sporcuların sportif yeterliklerinin gelişim duzeyini ve başarı durumlarını belirleyebilir. Bu nedenle, antrenorlerin spor eğitim surecinde ust duzeyde yarar sağlayabilmek adına, yuksek seviyede mesleki yeterliğe sahip olmaları gerektiği beklenebilir.
Bir takım sporu olan voleybolda; antrenorlere, mesleki uzmanlık isteyen birbirinden ayrı onemli gorevler yuklenmekte ve başarılı olmaları beklenmektedir. Bu bağlamda voleybol antrenorlerinin mesleki yeterlik inanclarının gucu onların başarılarını doğrudan etkileyebilir. Bu calışmada; “Yeterlik” kavramı voleybol antrenorleri ozelinde araştırılarak, voleybol antrenorlerinin mesleki yeterlik kaynakları belirlenmeye calışılmıştır.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Voleybol Antrenorlerinin Mesleki Yeterlikleri Yazar: Calık Veli Kocak Yayınevi: Nobel Bilimsel Eserler Hamur Tipi: 1. Hamur Ebat: 13,5 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786057662200