“Cıplak doğarsın ve gerisi gelir.” Moda Praksisi, Hannah Arendt’in goruşlerinin moda uzerine duşunulmesidir. Arendt bize, uzerinde hic kafa yormadığımız kotuluklerin işbirlikcisi olabileceğimiz gibi rahatsız edici bir gercekle yuzleşmemiz gerektiğini soyler. Aynı zamanda dunyayı olduğu gibi yani kotuluk ve acılardan rahat yuzu gormemiş haliyle sevmemizi ister. Etik moda anlayışı da Arendt’in bu goruşleri uzerinden, politika ve modanın temel bazı guclerini ve ortak yanlarını anlamamız icin calışmaktadır. İnsanların tek tip giyinmesine ve eskimeyen giysileri cope atmasına sebep olan; gorunmeyen yuzunde multecileri, cocukları ve negatif ayrımcılığa uğrayanları izbe mekanlarda, sosyal guvenceden yoksun bir şekilde aşırı saatler calıştıran moda tiranlığı, pekala şiddet uretir! Buna karşın endustriyel modaya kuresel duzeyde alternatifler uretebiliriz. Kreatif bir geri cekiliş, reddetme, cesaret, kendi dağıtım ağlarını kurma, paralel uretim, ileri donuşum, yeni tuketim modelleri oluşturmak, yavaş moda ve benzeri yollarla neler yapılabileceğine dair kucuk ama donuşturucu bir perspektif yaratabiliriz. Korkutucu derecede şiddet iceren eylemleri daha derin duşunmek, bize cozumlerin anahtarını da verebilir. İşte bu kitabı cok ozel yapan şey, moda uzerine calışan bir dizi duşunurun, “gunluk alışkanlıklarımızın karmaşası icinde gorunmez olanın” uzerindeki sıvayı kazımalarıdır. “Dunyamızın sonu, ona yalnızca tek bir acıdan bakıldığında ve kendisine sadece tek bir perspektiften bakmaya kapı actığımızda gelmiş demektir.” -Hannah Arendt- “Herhangi bir yerdeki adaletsizlik, her yerdeki adalet icin tehdittir. Kacınılmaz bir birliktelik ağına yakalanmış, bir tek kaderin elbisesi ile bağlanmışız. Birini doğrudan etkileyen şey, dolaylı olarak herkesi etkiler.” -Martin Luther King Jr- “Endustriyel moda, kadınların hic bir zaman yeterli olmadığını ve endustri tarafından oluşturulan standartlara gore her zaman kendini geliştirmesi gerektiğini dikte eder.” -Jennifer Nelson-
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Moda Praksisi Yazar: Otto Von Busch Cevirmen: Dilara Kılıc Yayınevi: Yeni İnsan Yayınevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14x21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9789752498068