KIRKLARELİ Valisi Osman Bilgin, ildeki koronavirus vakalarının cok yuksek rakamlara ulaştığını belirterek, "Acıkca soyluyorum, şu anda yoğun bakımlarımız neredeyse doldu. Yani o nedenle bu saatten sonra sureci bu şekilde yonetme şansımız yok. Boyle giderse yoğun bakımlarımızın dolduğunu, tamamının cakılı olduğunu duşunduğumuzde, bu surecte Allah korusun doktorlarımız hasta secmek gibi bir durumla karşı karşıya kalacak ki bu cok tehlikeli bir durum" dedi.
Kırklareli Valisi Osman Bilgin, koronavirus tedbirleri kapsamında basın mensupları ile dijital ortam uzerinden duzenlediği toplantıda, koronavirus vakalarının kat kat arttığını soyledi. Mart ayında başlayan surecte, virusle mucadelede alınan kararlara vatandaşların uyma noktasında duyarlılık gosterdiğinin altına cizen Vali Bilgin, "Ancak ozellikle martla başlayan bu surecte mayıs, haziran ve temmuz aylarında dengede gittiğini, durağanlık gosterdiğini ama ağustos ile birlikte eylul ve ekim aylarında ise hele son icinde bulunduğumuz, bitirdiğimiz ekim ayına baktığımızda cok yuksek rakamlara ulaştığımızı belirtmek istiyorum. Ozellikle de korona surecinin, sokağa cıkma yasaklarının, iller arası gecişin yasaklandığı nisan ve mayıs aylarına gore baktığımızda surecin o ayların cok, cok ustunde, hatta kat kat ustunde olduğunu ekim ayında goruyoruz" dedi.
'VAKALARIN YUZDE 50'SI KOMŞU ZİYARETİ KAYNAKLI'Trakya'nın kasım ayıyla birlikte daha da soğuyan bir bolge olduğunu soyleyen Vali Bilgin, "Bu manada ozellikle kasımla birlikte cok sıkıntılı bir surece girdiğimizi belirtmek istiyorum. Eğer boyle giderse de bunu kontrol noktasında cok cok zorlanacağımızı da belirtmek istiyorum. Vatandaşlarımıza ozellikle kontrol edemediğimiz alan olan evlerinde artık komşu ziyaretleri yapılmasın. Cunku şunu goruyoruz vakaların yuzde 50'sinin komşu ziyaretleri kaynaklı olduğunu ve evlerin icindeki temasla kaynaklı olduğunu goruyoruz. Bu da bizim icin cok buyuk bir risk. Evlerin icini de kontrol edemediğimiz icin onemli riskler oluşturuyor. Yani bu şu anlama geliyor, esasen bu sayılar bu şekilde devam ederse ve ulkemiz acısından da boyle olursa Allah korusun bugun Fransa'nın, İngiltere'nin, İspanya'nın yaşadığı durumu yaşayabiliriz. Bu da hic birimizin istemeyeceği, hoş karşılayamayacağı bir surec. Pandemi sureci sadece bir sağlık sureci değil. Bunun yanında ciddi ekonomik, sosyo-kulturel problemleri olan bir konu. O nedenle bu sureci tek yonlu olarak duşunmeden vatandaşlarımızın şu andan tedbirlerini alarak yarın oluşabilecek daha buyuk risklerin onune gecmemiz gerekiyor. Lutfen komşu ziyaretlerini tamamen kaldıralım. Sadece cekirdek ailelerimiz her turlu tedbiri alarak kendi yaşam alanlarında yaşamlarını idame ettirsinler. Cunku kimin pozitif vaka olduğu, kimin virus taşıdığıyla ilgili evet testler yapıyoruz ama asemptomatik dediğimiz semptom taşımayan vakalar var. Neyin nereden geldiğini tam olarak bilmiyoruz" dedi.
'YOĞUN BAKIMLARIMIZ DOLDU, DOKTORLAR HASTA SECMEK ZORUNDA KALACAK'Kırklareli Valisi Osman Bilgin, hastanelerde yoğun bakımların dolduğunu belirterek, şunları soyledi: "Acıkca soyluyorum şu anda yoğun bakımlarımız neredeyse doldu. Yani o nedenle bu saatten sonra sureci bu şekilde yonetme şansımız yok. Boyle giderse yoğun bakımlarımızın dolduğunu, tamamının cakılı olduğunu duşunduğumuzde, bu surecte Allah korusun doktorlarımız hasta secmek gibi bir durumla karşı karşıya kalacak ki bu cok tehlikeli bir durum. O nedenle vatandaşlarımızın duyarlılıklarını arttırmamız gerekiyor. Biz kimseye ne ceza yazmak istiyoruz ne de bu manada iş yerlerimizin ozellikle ki zor durumdalar, onların kapanması veya ceza almaları, bunlar bizim hic istediğimiz şeyler değil. Cunku devlet, her zaman esnafın, vatandaşlarının huzurlu ve mutlu olmasını ister. Biz de onu istiyoruz ve buradaki esnafımız guclu olacak ki, para kazanacak ki biz de huzurlu olalım ama bunu yaparken de şu anda icinde bulunduğumuz sureci de asla unutmadan yapmalıyız. O nedenle, maske, mesafe ve temizlik kurallarını en ust duzeyde tutarak ticari, sosyal ve bireysel yaşantımızı devam ettirelim. Başka caresi yok bunun. Rakamlar inanın cok yuksek. Nisan ayının kat ve kat ustundeyiz. İnanın sureci yonetemeyecek durumlara doğru gidiyoruz. O nedenle bu farklı tedbirleri almayı gerektirebilir"'TAZİYEYE GİTTİ 50 VAKA OLDU'Kırklareli'nin giriş cıkışlarını Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla tutmaya başladıklarını soyleyen Bilgin, "İlimizdeki vakaların yuzde 30'u il dışı kaynaklı vakalar. Yuzde 50'i de ev ici temaslı dediğimizde, carpan etkisiyle vakalarımız surekli artmakta. O nedenle il dışına da hastalık ve ozel ticari ilişki haricinde lutfen seyahatlerimizi kısıtlayalım. Şahsım olarak devletin iş ve işlemlerinin yurutulmesinde yuzde 90 oranında telefon zincirini kullanıyoruz. veya e-ortam dediğimiz internet ortamlarını kullanıyoruz. Vatandaşlarımızdan da onu rica ediyoruz. Yani bu manada ozellikle İstanbul olmak uzere akraba ziyaretleri, cenaze ziyaretleri ve benzeri ziyaretleri oluyor. Cenazede bir kişinin taziyesine giderek burada 50 vaka olan donemler oldu. Bir vakadan 50 vaka cıkıyor, bu cok tehlikeli bir durum. O nedenle il dışı seyahatlerimizi kısıtlamalıyız" dedi.'SAĞLIK SİSTEMİNİ COKERTMEMELİYİZ, SON RADDEYE GELDİK'Kırklareli Valisi Osman Bilgin, "Benim ozellikle ustune basa, basa soylediğim şu; Birinci olarak şu anda kasım ayı icerisinde koronavirusle mucadele kapsamında bolgemizde de sayı cok arttı ama hastanelerimizin idamesini, doktorlarımızın hasta olan vatandaşlarımızın sağlık sistemini cokertmeyecek şekilde yurutebilmesini sağlamalıyız. Bunu sağlayacak boyutların yavaş yavaş son raddesine gelmek uzereyiz. Sağlık sistemimizi cokertmemeliyiz. Sağlık sistemimizi cokerttiğimiz an Allah korusun o zaman farklı sıkıntılar yaşayabiliriz. İl dışı, Kırklareli'nden Tekirdağ ve İstanbul gibi illere zorunlu değilsek ziyaretleri ortadan kaldırmalıyız. Ben artık tekrar ediyorum her şey, bunun nedeni de bu işin artık kontrol noktasının zorlaştığını belirtmek icin soyluyorum. Maske ve mesafe konusu elimizdeki en buyuk guc ve en buyuk silahımız" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gurbet GOKCE