Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'e hakaret icerikli karikaturleri yayımlamasına tepki gostererek, "Bu acıkca insanların kutsalına bir saldırıdır, bunu da şiddetle kınıyoruz. Bu aynı zamanda terorun mizah halidir. Terorun mizaha donuşmuş şeklidir. Bu bir terorist faaliyettir, insanları rahatsız eden, tahrik eden, insanları aşağılayan." dedi.
Akar, Milli Savunma Universitesi (MSU) 2020-2021 Eğitim ve Oğretim Yılı ve Harp Enstituleri Acılış Toreninde, kuvvet komutanlarına ve oğrenci subaylara hitap etti.
Bakan Akar, oğrencilerin ellerindeki fırsatlardan istifade ederek kendilerini afetlere, operasyonlara, harekatlara ve bunların yonetimine hazırlaması gerektiğini soyledi.
"Bu nedenle 'daha sonra bakarız' diyerek ertelemek son derece yanlış olur. Bu imkanları, oğretmenlerinizi, komutanlarınızı, kutuphaneyi, ders calışma surelerini ve fırsatlarını mutlaka değerlendirmeniz lazım ki geleceğe istenilen duzeyde hazır bir şekilde gidebilin, başlayabilin." diyen Akar, oğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Şu anda karşılarında cok ciddi bir problem olarak yeni tip koronavirusun (Kovid-19) bulunduğunu ifade eden Akar, şoyle devam etti:
"Bu salgın konusunda hicbir şekilde bireysel kahramanlık yok. Bireysel kahramanlık gibi gorunen sahte kahramanlıklar ihanete kadar gider. Cunku bir kişinin dikkatsizliği butun kitleyi, toplumu olumsuz etkiliyor ve kontrol edilemez zincirleme bir reaksiyona sebep oluyor. Dolayısıyla burada basit kahramanlık gosterileri 'Benim icin fark etmez, benim arkadaşım, benim dostum, bu cenazeye gitmem lazım, bu duğune gitmem lazım' sakın ha boyle bir yanlış akıl ve mantık dışı, bilincsiz hareketlere tevessul etmeyin, bize bu hic yakışmaz. Dolayısıyla burada gercekten 'Ben kovidim' diye başlayacaksınız, karşınıza gelen herkesi kovid olarak kabul edeceksiniz. Buna gore tedbirli olacağız ve ilk gunku tedbirlerimizi aynen almaya devam edeceğiz."
Oğrencilerin mezun olduktan sonra karşılaşacaklarına ilişkin bilgi veren Akar, konuşmasını şoyle surdurdu:
"Gittiğiniz yerlerde terorle mucadele var arkadaşlar, goreceksiniz. Terorle mucadele var, terorle mucadelenin catışmaya donmuş şekli var. Multeci sorunları var. Bunların normalleşmesi, hayatın normalleşmesi cercevesinde insani yardım faaliyetleri, oradaki multecilere yardım var. Yurt icinde, sınır otesinde calışmalar var ve tum bunlarla alakalı, bunları yaparken birtakım siyasi krizlerin icinde kendimizi buluyoruz, siyasi krizler var, bunların yonetimi var. Bu ortamda savunma sanayiyle alakalı diğer konular dahil bunların hepsinin icinde bir anda kendinizi bulacaksınız ve bunları siz yoneteceksiniz. Dolayısıyla işin cok ciddi olduğunu, cok hassas, ulkemize, milletimize gerekli ve lazım olduğunu bileceksiniz ve bugunleri buna gore değerlendireceksiniz."
"Bunların fikir, yayın ozgurluğuyle alakası olmadığını herkes biliyor"
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konuşmasını şoyle surdurdu:
"Balkanlar'da, Ukrayna'da, Afganistan'da, Yemen'de, Korfez'de, Akdeniz havzasında, Doğu Akdeniz'de, Libya'da, Suriye'de ve Azerbaycan'da birtakım faaliyetler soz konusu. Bu arada maalesef dunyanın belli yerlerinde Avrupa başta olmak, Avrupa'nın belli ulkeleri başta olmak uzere bir Turk ve İslam, Musluman duşmanlığı da soz konusu. Bir de bunlar var. Dolayısıyla butun bunların icinde arkadaşlarım sizin birliğiniz, karargahınız var. Burada Charlie Hebdo denilen bir dergi, o dergide yapılan bazı uygulamalar, calışmalar var. Bunların fikir ozgurluğuyle, yayın ozgurluğuyle alakası olmadığını, yapan da biliyor, bizler de biliyoruz, ucuncu taraflar da biliyor, herkes biliyor. Bu bir şekilde bir tahriktir, bir provokasyondur, bu gercekten terbiyesizliktir, ahlaksızlıktır. Biz başından beri her zaman soylediğimiz gibi şiddetle kınıyoruz. Burada bizim ulkemizde, hicbir yayın kuruluşunun ya da hicbir resmi ya da ozel kişinin veya kişilerin, grupların boyle bir şey yaptığı asla soz konusu değil. Bizim kimsenin kutsalıyla uğraştığımız ne tarihte ne gunumuzde asla soz konusu değil. Bu gercekten ahlaksızlıktır, duşukluktur, zafiyettir."
Bunun bir fikir fakirliği olduğunu, fikrini soyleyemeyen insanların birtakım yollara yoneldiğini belirten Akar, "Bu acıkca insanların kutsalına bir saldırıdır, bunu da şiddetle kınıyoruz. Bu aynı zamanda terorun mizah halidir. Terorun mizaha donuşmuş şeklidir. Bu bir terorist faaliyettir, insanları rahatsız eden, tahrik eden, insanları aşağılayan." dedi.
Akar, aklıselim Fransız vatandaşlarının da bu yapılanı tasvip etmediğini ve tepki gostermelerini beklediklerini dile getirerek, nerede, ne adına olursa olsun terorist faaliyete de karşı olduklarını vurguladı.
(Surecek)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hatice Şenses Kurukız