
Turkiye’de kısa bir sure once yeni bir donem başladı. Vatandaşların cokca tartıştıkları, Sosyal Medya Yasası olarak bildikleri duzenlemeyle birlikte ulkemizdeki sosyal ağlara, Turkiye’de hizmet verebilmeleri icin temsilcilik acma zorunluluğu getirildi. Ustelik bugun, sosyal ağlar icin oldukca kritik bir gun.
Duzenleme gereğince gunluk kullanıcı sayısı 1 milyonu aşan platformların, ulkemizde temsilci belirlemeleri gerekiyor. İşte bugun, belirlenecek temsilci icin son gun. Yani platformlar, bugun Turkiye temsilcilerini belirleyip, ulkemizdeki yetkili mercilere bildirecekler. Aksi takdirde ise soz konusu platformlara idari para cezası kesilecek.
Yasaya gore sosyal ağlar, ilk etapta 10 milyon liralık idari para cezasıyla karşılaşacaklar. Eğer soz konusu platformlar yukumluluklerini yerine getirmeyip temsilci atamazlarsa, cezanın tebliğinden 30 gun sonra, bu kez 30 milyon TL’lik ceza kesilecek. Ceza bir kez daha odenmediği takdirde ise yaptırımın boyutu artacak ve en son noktada, sosyal ağa yonelik internet trafiği bant genişliği yuzde 90'a kadar daraltılacak.
Yeni kanun, sosyal ağ devlerinin de bilgisi dahilinde. Bu bağlamda Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Omer Fatih Sayan, video konferans yontemi ile Facebook ve uzantıları, Tiktok, DailyMotion, YouTube, Periscope, Twitter ve VK yoneticilerini ağırlamış, yasayla ilgili detayları aktarmıştı. Yani platformlar, Turkiye’deki yeni duzenle ilgili olarak bilgi sahibiler.
Yalnız, bu yasayla ilgili değinmemiz gereken bir husus daha var. Şoyle ki edinilen bilgilere gore sosyal ağ yoneticileri, harekete gecmeden once bir sure beklemek istiyorlar. Bunun ilk nedeni, ABD’de yarın gercekleşecek Başkanlık Secimleri. İkinci nedense CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları iptal başvurusu. Ancak acık konuşmak gerekirse her iki neden de yasayla ilgili yeni bir gelişmeye yol acmayacak.