Yıl 1925... Selanik mubadili Huseyin Efendi, İstanbul topraklarına ayak basalı bir yıl olmuştu. İstanbul’da yaşamak istemeyince Silivri yakınlarında Canta Koyu’nde Rumlar’dan kalan koskoca bir koşk ve ekip biceceği araziler verilmiş kendisine. Dedem, bu yeni toprakları tanımak, verimini artırmak icin uğraşırken, yaz aylarında haftalarca yağmur almayan yorede halkın cıktığı yağmur duası sonrası, duaların kabulu icin dağıtılan Yağmur Boreği’nin bir gun gelip benim radyo programım, dergi koşem ve icinde yer aldığım uluslararası hareket “Slow Food”un birliklerinden birinin ismi olacağını nereden bilebilirdi ki? Bu ananevi borek acıldıkca acıldı, katmanlandıkca katmanlandı, binbir ceşit ic ile tatlandı. Sizin icin uzun bir yolculuğa cıktı. Şehir şehir, diyar diyar dunyayı dolaştı. Orta Asya toplumlarının goclerle yayarak bize kazandırdığı yufka ve borekler kitabımızın ana konusu. Yufka neredeyse boreklerimiz de oralara kadar yayılacak. Yufkadan yola cıkarak boreğe, mantıya, baklavaya kadar uzanan uzun bir yoldayız. Yolculuğunuza tarihi, anıları, tarifleri, lezzetleri kattık. Peru’dan İspanya’ya, Cin’den Mısır’a, Rusya’dan Hindistan’a, Edirne’den Erzurum’a, Sivas’tan Antalya’ya boreğin varolduğu her ulke ve kıtadan 337 tarif derledim. Turk, Ermeni, Laz, Sefarad, Tatar, Rum, Cerkez, Boşnak ve Kurt, hepsi aynı tepside pişen boreği kardeşce paylaşsın istedim.
Boreğin tarihcesini ve Bir Dunya Borek’i merak edenlere hitap edecek bu kitapta; leğen boreğinden, tulbent boreğine, Arnavut boreğinden, kapak boreğine, su borekleri, keteler, boyoz, empanada, samosa, cin mantısı, ciğ borek, mizitropides, esfirras, khuushuur, pierogi, baklava, Laz boreği, percem tatlısı ve daha yuzlerce tarif bulacaksınız.

(Tanıtım Bulteninden)

Editor: Sabri Koz

Kitap Adı: Bir Dunya Borek-337 Tarif Yazar: Ayfer Yavi Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları Hamur Tipi: Kuşe Ebat: 20 x 26 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789750843280