"Bir gun bir kitap okudum ve butun hayatım değişti.' Orhan Pamuk'un etkileyici romanı Yeni Hayat'ın bu ilk cumlesi benim icin neredeyse kelimesi kelimesine gecerli. Doğanın Sonu, bilim Âleminin ilk olarak neredeyse yuzyıl once ortaya koyduğu, sonra da gittikce sıklaşan aralıklarla gunumuze kadar matematik bir kesinlikle defalarca kanıtladığı uzere insanın tum dunyanın iklimini geri donulmez bicimde değiştirmekte olduğunu, canlılar Âleminin buyuk bir bolumunu kendisiyle birlikte hızla yok oluşa goturduğunu anlatan bir kitap. Kuresel ısınma uzerine yazılmış ilk kitap. Ustelik bunu, sıradan insanların, yani hepimizin anlayabileceği son derece berrak ve basit bir dille anlatıyor."
-OMER MADRA-
Kuresel ısınma nedir? Neden oluşur? Doğa, sık sık duşunduğumuz gibi hic değişmeyen ve sonu asla gelmeyecek olan kadim bir dost mudur, yoksa bildiğimiz anlamda doğanın da bir sonu var mıdır? Daha onemlisi, gezegenimizin geleceğini değiştirme şansına sahip miyiz?
Elinizdeki kitap, tum bu soruların cevaplarını arayan ve okurunu hem bugun hem de yarınla ilgili duşunmeye davet eden bir calışma. McKibben'ın guncelliğimi korumaya devam eden bu temel metni ilk defa Turkcede yayınlanıyor. Yazarın Turkce baskı icin ozel olarak kaleme aldığı onsoz ve Omer Madra'nın yazdığı sunuş da kitabın ilk yayınlandığı yıl olan 1989'dan bu yana yaşanan gelişmelere dair bir gozden gecirme işlevine sahip.
McKibben, dunya uzerinde yaşayan hic kimsenin kayıtsız kalamayacağı sorunları bir bilim insanı titizliği ve bir edebiyatcı uslubuyla onumuze koyuyor. Gezegenimizi bugune kadar ne olcude değiştirdiğimizi ozetliyor ve onu korumanın yollarını araştırıyor, tahminlerde bulunuyor. Turkce baskı icin yazdığı onsozde de yinelediği gibi: "Artık iklimi ısıtmak zorunda değiliz. Dunyamızın donmesini başka turlu de sağlayabiliriz. Ancak, bu ongoru, cesaret ve iyi bir idare gerektiriyor."
"Sanki doğa icin soylenmiş bir tur şarkı gibi, kayıplar icin bir ağıt ve harekete gecilmesi icin bir yakarış..."
-The New York Revıew Of Books-
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 225
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Everest Yayınları
Kitap Adı: Doğanın Sonu Yazar: Bill Mckibben Kapak: Beste Doğan Cevirmen: Berna Gol , H. İlksen Mavituna Yayınevi: Everest Yayınları İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9786051419206