Doğada tum canlılar icin kıyasıya bir hayatta kalma savaşı vardır.
Komodo ejderi avlandığı alanı korumak icin kanlı bir mucadeleye girişir. Onun icin kendi turundeki canlılar da birer avdır. Buna karşılık bir fil, yavru ceylanı yırtıcılara karşı savunur.
Guguk kuşu yumurtalarını başka kuşların yuvalarına bırakarak ilginc bir asalaklık orneği sergiler. Yavruları sahiplenen kuşlar onları beslerken guguk kuşu cok sayıda yavrunun hayatta kalmasını ve neslinin devam etmesini sağlamış olur.
Erkek cardak kuşu coplerden topladığı renkli objelerle ormanın kuytu bir yerinde, taze dallar ve meyvelerden oluşan bir bahce oluşturur. Bu ozgun bahce tasarımı ona otuz civarında dişi ile ciftleşme fırsatı verir.
Canlıların doğadaki mucadeleleri “Yaşamsal Satranc” olarak tanımlanabilir. Bu oyun, her bir canlının, surekli değişen onceliklerine gore, cok sayıda rakip oyuncuya karşı oynanır. İnsanı hayvanlardan farklılaştıran buyuk beyin ve becerikli eller ona bu oyunda buyuk bir ustunluk sağlar.
Peki bu ustunluk sayesinde insan, yaratıcı eserlere imzasını hangi sureclerden gecerek atmıştır? Gorsel duşunmenin keşifler, icatlar ve tasarım dunyasına katkısı ne olmuştur?
İnsanın “Yaşamsal Satranc” masasındaki yolculuğu Prof. Dr. Talat Ciftci’nin kaleminden..
(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Yaşamsal Satranc Yazar: Talat Ciftci Yayınevi: Destek Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786053115564