Bu kitapta; 1990 yılından bu yana planlama ve projelendirme calışmalarının icinde yer aldığım onemli bazı doğa koruma alanlarının ve kentsel cevrelerin korunmasına ve koruma amaclı kentsel tasarımına yonelik calışmalardaki bazı deneyimleri aktarmayı amacladım.
Gectiğimiz yıllarda yayımlanan “Tarihi Cevre Yok Olurken” kitabımın bir devamı olarak “Doğal Cevre Yok Olurken” başlığının secilmesi ulkede tarihsel/arkeolojik/kentsel cevrelerin yanısıra, doğal cevrelerin de tehdit altında ve hatta yok olmakta olduğunun vurgulanmasını amacladığım icindir.

Orneklerin her biri kendi başına cevresel ve kentsel onem taşımaktadır. Her bir ornekte, koruma amaclı planlama ve kentsel tasarım calışmaları icinde, muellif, danışman ve/veya genellikle proje yoneticisi olarak gorev yaptım.

Bu nedenle; ozellikle yerel ve merkezi yonetimin “koruma” politikalarını, yaklaşımlarını, tutum ve davranışlarını yerinde izleme olanağını buldum. Belediyeler, Bakanlıklar ve Koruma Kurulları’na katılarak tum surecleri izleyerek bu deneyimleri ceşitli akademik ve bilimsel platformlarda, toplantılarda sundum. Burada derli toplu bulunmasını duşunduğum bazı yazılar verilmiştir.

İlk yazı; “Koru-Ma’ nın Eko-Politikası”; Korunması Gerekli Alanların Korunamamasının Nedenleri” başlığı altında yıllarca gozlediğim ve saptadığım sorunları, nedenlerini ve cozum onerilerini icermektedir.
İkinci yazı; “Cevre, Biyopolitik Ve Ekonomi İlişkilerinin Eğitim Sistemi İcinde Cevre Bilinci Ve Kaygısı Yaratacak Şekilde Yer Alması” başlıklı yazıdır. Bu yazıda eğitim sistemi icinde “Biyopolitik” ilkelerinin yer almasına yonelik oneriler geliştirilmiştir.
Secilen orneklerin ilki ANTALYA’dır. Koruma amaclı planlar ve kentsel tasarım projeleri buyuk olcude yazarın sorumluluğunda ve yonlendirmesinde hazırlanmıştır. Bu calışmalardan elde edilen deneyim ozetle verilmiştir.

Bu donem birlikte gorev yaptığım; iş ortaklarım Dr. Kamutay Turkoğlu’na, Dr. Ahmet Uzel ve A. Saffet Atik’e, saygı, sevgi ve teşekkurlerimi bu vesile ile sunuyorum.
Prof. Dr. Halim Percin hocamız da “Falez Genclik Parkı” projesinde bizimle birlikte detay projeleri hazırlamıştır. Peyzaj Projelerinde birlikte calıştığımız ve gectiğimiz yıllarda kaybettiğimiz hocamız Prof. Dr. Yuksel Oztan’ı da bu vesile ile saygı ile anıyorum.
Ayrıca donemin Antalya BŞB İmar Daire Başkanı meslekdaşımız, arkadaşımız değerli Şehir Plancısı Sefa Erdal’a Antalya’ya yaptığı unutulmaz katkılarından dolayı teşekkur etmek isterim.
İkinci ornek; Batı Karadeniz Bolgesi’nde “Zonguldak-Bartın-Karabuk Planlama Bolgesi” icinde yer alan; FİLYOS yerleşimi ve “Ceşm-i Cihan” (dunyanın gozbebeği) olarak da adlandırılan AMASRA (Amastris) yerleşimidir. 2004 yılından bu yana yapılmak istenen Termik Santral’e karşı, 1/100 000 Olcekli Cevre Duzeni Plan Kararları ve ceşitli platformlarda sunulan yazı ve bildiriler ile Amasra ve cevresinin, bir anlamda “Doğal Cevre’nin Savunması” yapılmıştır.
Ucuncu ornek olarak; “Antalya icin Ekolojik Planlama” başlığı altında Antalya'nın korunmasına yonelik oneriler yer almaktadır
Tum bolumler; yerel ve merkezi yonetimin calışmaları, yazışma ve koruma kurul kararları ile zenginleştirilmiştir.
Dorduncu ornek; “Milli Park” ve “Tabiat Parkı” ornekleridir. Yazar ekip calışması olarak “Koruma Amaclı Uzun Devreli Gelişme Planlarını” hazırladığı ve Proje Yoneticisi / Danışman olarak calıştığı ceşitli ornekleri ozetle ele almıştır.
Bu kapsamda “Guver Kanyonu Tabiat Parkı”, “Soğuksu Milli Parkı” ve “Tunceli Munzur Milli Parkı”, “İstanbul Kucuk Cekmece” ‘deki korunması gerekli ekolojik değerler, bitki ve hayvan varlığı (flora ve fauna) ele alınarak koruma icin ceşitli politikalar geliştirilmiştir.
Bolum 1: Melikom ve Uzundere-2 hidroelektrik santral (HES) Projesi sonrası Cayeli Senoz Vadisi'nde yaşanan tahribat.
Bolum 2: BIO Biopolitics International Organisation LOGO (ara kapakta var yeni bir şey eklemedim)
Bolum 3: Antalya Tarihi Kent Merkezi Gelişimi (Şema: M.Tuncer, ) / Tunektepeden Antalya fofoğrafı kalacak Kapak yazısının altına konacak
Bolum 4: Kapakta resim var
Bolum 5 : Kapakta resim var tam sayfa olabilir / altına (Fotoğraf: M. Tuncer 2007)
Bolum 6 : Kucukcekmece Golu İc Kumsal Kesimi Duzenleme Projesi (1998)
Bolum 7 : Zonguldak Bartın Karabuk Cevre Duzeni Planı (Eskiz M.Tuncer)
Bolum 8 : EKSPRESS Bartın Gazetesi (18 Ekim 2016)
Bolum 9 : Filyos Vadisi ve Limanı
Bolum 10 : Gol Can cekişiyor (Yenicağa Golu 2018)
Bolum 11 : Urdun- Amman- Ajloun Turizm Master Planı (2005)
Bolum 12: Logo

(Tanıtım Bulteninden)



Kitap Adı: Doğal Cevre Yok Olurken Yazar: Mehmet Tuncer Yayınevi: Alter Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 16,5 x 24 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786051910802