Bu kitabın amacı, olasılık teorisinin kavramlarını ve ilkelerinin tanıtımını yapmaktır. Olasılık, rastgele değişkenler ve rastgele surecler ile uygulamalara cok geniş yer verilmiştir. Olasılık ilke ve kavramlarının iyi bir şekilde anlaşılabilmesi icin kume teorisinin iyi anlaşılması gerekir. Hem olasılık kavramlarının anlaşılması hem de istatistik yontemlerinin kullanılabilmesi icin bunlara temel oluşturan kume teorisi daha geniş tutulmuştur. Yuzlerce tamamen cozulmuş problem ornekleri, cozum teknikleri, olasılık konusunun onemi acısından pek uygun duruma getirilerek okuyucuya sunulmuştur. Her disiplinde oğrencilerle birlikte, ceşitli muhendislik disiplinlerinde oğrenciler icin de tasarlanmıştır. Temel bilim, matematik, yonetim alanlarında oğrenim goren her kesimden oğrencilerin yararlanacağını dikkate alarak hazırladık. Ders kitabı olarak kullanılabilir. Bilhassa olasılık dağılımlarının gercek yaşamdaki olaylara nasıl uygulandığı anlatılmıştır. Ayrıca bu dağılımların bilgisayar yazılımları kullanılarak verildiği gorulecektir. Biyoistatistik ilk kez olasılık (hastalıklara) nasıl uygulandığı en son yani modern olasılık yontemleriyle anlatılmıştır. Bu olasılık dağılımların hastalık problemlerine uygulanarak cozum bulunurken dağılımların bilgisayar yazılımları kullanılarak cozumlerin nasıl yapıldığı adım adım verilmiştir. En onemlisi, olasılıkların cok onemli biyoistatistik konularına nasıl uygulandığı ve olasılığın gercek yaşamda ne kadar onemli yer tuttuğunun modelleri verilmiştir. Konuların iyi anlaşılması icin olasılıkta tablo ve grafiklerin ne kadar onemli rol aldıkları bilinir. Biz de kitabımızda buna cok geniş yer verdik. Yuzlerce tablo ve grafiklerle olasılığın nasıl daha kolay anlaşılabilir olduğunu bir kez daha gostermeye calıştık. Bu kitabın yazarının istatistikci ve aynı zamanda bir yazılım uzmanı olması konunun daha geniş bir acıdan (perspektifden) anlaşılmasına yardımcı olacağı kanısındayım.
The purpose of this book is the provide an introduction to principles of probability, random variables, and random processes and their applications. The book is designed for students in various disciplines of engineering, science, mathematics and management. It may be used as a textbook and/or as a supplement to all current comparable texts. It should also be useful to those interested in the field for self-study. The book combines the advantages of both the textbook and the so-called review book. It provides the textual explanations of the textbook, and in the direct way characteristics of the review book, it gives hundreds of completely solved problems that use essential theory and techniques. Moreover, the solved problems are an integral part of the text.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Temel Olasılık Dersleri ve Basic Ideas of Probability ve Biyoistatistikte Olasılık Hesabı Yazar: Adnan Mazmanoğlu Yayınevi: Hiperlink Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 16,5 x 22,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052811511