
Diğer hayvanların guclu kasları ve penceleri var, bizimse daha akıllı beyinlerimiz. Genel zek bakımından sahip olduğumuz mutevazı ustunluk sayesinde dil, teknoloji ve karmaşık bir toplumsal orgutlenme geliştirmeyi başardık. Bu ustunluk, her kuşağın oncekilerin başarılarına yenilerini eklemesiyle zaman icinde daha da ilerledi. Bir gun insan beynini aşan makine beyinler yaratmayı başarırsak, o zaman bu yeni super zek cok guclu hale gelebilir. Nasıl ki şu an gorillerin kaderi biz insanlara bağımlıysa, bizim turumuzun kaderi de makine super zekÂsının eylemlerine bağlı olabilir. Ancak bizim de bir ustunluğumuz var: yapay zekÂyı insanlar yaratacak. İnsani değerleri koruyacak bir tur super zek yaratabiliriz. Bunu yapmak icin kesinlikle guclu bir nedenimiz olacaktır.
Nick Bostrom, super zek olasılığının sunduğu zorluğu ve buna en iyi şekilde nasıl yanıt verebileceğimizi anlamaya calışıyor. İnsanlığın gecmişten bu yana karşılaştığı en buyuk zorluk budur demek yanlış olmaz. Bu işi başaralım ya da başaramayalım, muhtemelen karşılaşıp karşılaşacağımız son zorluk olacak.
ZekÂnın doğasını detaylıca inceleyen bu kitap, doğal ve yapay zekÂnın iceriğini ve sınırlarını kapsamlı bir şekilde sunuyor. Gelecek belki doğal, belki de yapay zekÂnın elinde olacak ama kesin olan bir şey varsa, zek evrendeki varlığını surdurecek.
“Bu kitabı hararetle oneriyorum.”
Bill Gates
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Super Zeka Yazar: Nick Bostrom Cevirmen: Ferit Burak Aydar Yayınevi: Koc Universitesi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 16,5 x 24 İlk Baskı Yılı: 2019 Barkod: 9786052116784