Şehir plancısı, basit bir bakış acısıyla yerin ustundeki kentsel gelişimi planlayan, yonlendiren kişidir. Ancak altyapısız bir kentin var olamayacağı gerceği, plancının altyapı ile zorunlu ilişkisini kurar. Plancı; hem doğrudan kendisinin urettiği kararlarla altyapıya ilişkin projelerinin bicimlenişini, maliyetlerini etkiler, hem de altyapıya ilişkin gelişimler planlamanın nesnesi olan kenti etkilediği icin kenti kavramaya yonelik analizlerinde altyapının mevcut durumunu ve olası gelişim potansiyelini değerlendirmek zorundadır.

Kentsel altyapı tarihinin, kent tarihi kadar eski olduğunu soylemek yanlış olmayacaktır. Cunku altyapısız bir kentin varlığından soz etmek mumkun değildir. Bununla birlikte kentlerin gelişimden daha hızlı bir bicimde altyapı gelişmiş/ceşitlenmiştir ve bu gelişme eğilimi giderek hızını artırarak devam etmektedir. Bu gelişim eğilimi kentin mekÂnsal yapısı kadar kentte var olan sosyal-ekonomik yaşantıyı donuşturmektedir. Bu durum kent plancılarının altyapı-kent ilişkisini daha doğru saptamaya/kavramaya yonelik bilgi birikimini artırmasını zorunlu kılmaktadır.

Diğer yandan kentleşmenin bugun ulaştığı boyutla, sadece yakın cevresinde değil kuresel duzlemde cevreye etkileri onemli bir tartışma konusudur. Bu durum, kentsel teknik altyapıya ilişkin konuların sadece muhendislik boyutu ile değil ekolojik boyutu ile de ele alınması gerekliliğini gundeme taşımaktadır. Altyapı daha surdurulebilir/yaşanabilir kentlerin planlanması ve tasarlanması hedefi icerisinde onemli bir parametre olarak ortaya cıkmaktadır. Bu kitap, ozellikle kent plancılarının, altyapı ile kent, kentsel altyapı ile kent planlama ilişkisi uzerine bu paralelde duşunmesini sağlamaya yonelik olarak hazırlanmıştır.
(Tanıtım Bulteninden)



Sayfa Sayısı: 90

Baskı Yılı: 2014


Dili: Turkce
Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık
Kitap Adı: Şehir Altyapısı Yazar: Sibel Ecemiş Kılıc Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2014 Dil: Turkce Barkod: 9786051337326