Son ortak atamızı yaklaşık 5 milyon yıl once paylaştığımız şempanze, yaşayan turler icinde en yakın akrabamızdır.

Primatlar icinde surekli olarak alet yapıp kullanmayı alışkanlık haline getirmiş tek grup şempanzelerdir.

Şempanzeler, sosyokulturel antropologlar tarafından insanlar icin tanımlanmış kultur olcutlerine uyar. Ceşitli bitkisel, hayvansal besinlere ulaşabilmek ve bunları işleyebilmek icin kullandıkları aletlerde cinsiyete bağlı ayrım gosterirler. Şempanzeler ile avcı-toplayıcı insan toplumları arasındaki teknolojik fark, en azından besin elde etmek soz konusu olduğunda, şaşırtıcı sayılacak kadar kucuktur. Farklı vahşi şempanze toplulukları farklı arac gereclere sahiptir. Bu bolgesel ve yerel ceşitlilik yalnızca yaşadıkları cevrenin fiziksel ve biyolojik gereklilikleriyle acıklanamaz. Şempanzeler, aynı ortak atadan gelen insan ve kuyruksuz maymunlardaki kulturel evrim surecinin yeniden inşa edilmesi icin başvurulabilecek bir model gorevi gorur.

"Olağanustu başarılı, dengeli ve kapsamlı bir calışma."
-Choice-

"McGrew konuyu cok guzel ele almış; fikirleri entelektuel olarak ufuk acıcı."
-American Scientist-

"Afrika'da 30 yıl saha calışmasında bulunduktan sonra, şempanzelerin maddi kulturunu butun ayrıntılarıyla ortaya koyan Prof. McGrew kulturel primatolojiye buyuk bir eser kazandırmıştır."
-American Journal of Human Biology-

"İnsan kulturunun kokenlerine dair bir başucu kitabı olacak."
-Nature-
(Tanıtım Bulteninden)



Sayfa Sayısı: 340

Baskı Yılı: 2016


Dili: Turkce
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Kitap Adı: Şempanzelerde Maddi Kultur Yazar: William McGrew Kapak: Fusun Turcan Elmasoğlu Cevirmen: Eylul Dizdaroğlu Editor: Kerem Cankocak Yayın Yonetmeni: Mustafa Kupuşoğlu Yayınevi: Alfa Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786051712260