Teknolojiyle uc milyon yıllık yolculuğumuz şimdiye dek gorece tek taraflıydı ve sessiz gecen bir yolculuktu. Şimdiyse gelişen ileri teknoloji sayesinde bilgisayarlar duyguları fark etmeye, karşılık vermeye ve hatta taklit etmeye başladı. Makinenin Kalbi, insanlar ile teknoloji arasında giderek zorunlu hÂle gelen ve onumuzdeki yıllarda hayatlarımızı ve dunyamızı donuşturecek olan ilişkideki işte bu dev adımı inceliyor.
Bilgisayarlar uzun suredir hayatlarımızın ayrılmaz bir parcası ve kaydettikleri ilerlemeler katlanarak devam ediyor. Bircok insan yapay zekÂnın cok da uzak olmayan bir gelecekte insan zekÂsına eşit ya da ondan ustun olacağına inanıyor; hatta kimileri makinelerin bilincli olacağını bile duşunuyor. Futurist Richard Yonck, iletişimin ilk, en temel ve en doğal bicimi olan duygunun yapay zekÂnın bir sonraki aşamaları icin hayati olduğunu belirtiyor ve bunun yakında teknolojiyle nasıl calışacağımızın ve onu nasıl kullanacağımızın kalbinde yer aldığını ileri suruyor.
Ancak bir ilerlemenin hayatımıza getireceği her faydanın bir dezavantajı olabilir. Makinelerin duyguları tanıma becerisi gelişmiş bir gozetleme sistemine yol acabilir ve hislerimizi manipule edebilen aynı teknoloji, kitleleri kontrol etmenin bir yontemi hÂline gelebilir.
Makineler gercekten hissedebilir ve kontrolumuzden cıkarlarsa neler olabileceğine dair insanlarda daha şimdiden derin bir kaygı var. Bu kaygıları anlamak, gercekleşme olasılıklarına ilişkin bilgiyle derinleşmiş goruşlerle ufkumuzu acmak ve insanoğlu ile teknolojinin etkileşim kuracakları yeni ve kacınılmaz yolları incelemek icin Makinenin Kalbi, mutlaka okunması gereken bir kaynak.
“Akıllı makinelerin duygularımızı anladığı ve manipule ettiği ve nihayetinde kendimizle teknolojimiz arasındaki cizgiyi bulanıklaştıran şekillerde bizimle bağ kurduğu, hızla yaklaşan geleceğe heyecan verici ve kimi zaman da rahatsız eden bir bakış.”
-Martin Ford, Robotların Yukselişi – Yapay Zek ve İşsiz bir Gelecek Tehlikesi kitabının yazarı -
“Dunyamız cok şaşırtıcı ve inanılmaz şekillerde değişmek uzere. Makineler ile insanlık arasındaki cizgi silikleşirken bize tuhaf ve guzel bir gelecek sunuyor. Yonck, bu dunya icinde, gunumuzun bilim ve teknolojisinden başlayıp ufukta uzanan olasılıklar ve tehlikelere doğru bir yolculuğa cıkarıyor. Geleceğe bir bakış atmak istiyorsanız bu kitabı okuyun.”
-Brian David Johnson, Intel’de eski baş futurist ve 21st Century Robot Project’in kurucusu -
“Richard Yonck’un Makinenin Kalbi kitabı duyguların kullanıcı arayuzu, insanlar arasında makine aracılığıyla kurulan iletişim ve teknolojiyle insanların gelecekte olabilecekleri şey acısından kısa ve uzun vadeli onemi uzerine heyecan verici bir yorum.”
-Vernor Vinge, bilgisayar biliminsanı ve Hugo Odullu Rainbows End kitabının yazarı -

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Makinenin Kalbi-Yapay Duygusal Zeka Dunyasında Geleceğimiz Yazar: Richard Yonck Yayınevi: Paloma Yayınevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 15 x 23,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786059200493