Devletlerin guc ve ihtişam simgelerine ihtiyacı vardır. Silah veya altın gibi cansız metaların yaydığı azamet havası yetersiz olduğu icin egzotik hayvanlar devletin yabancı ulkeleri fethetmesinin ve onlar uzerindeki iktidarının sembolleri olarak kullanıldılar. Hayvanat bahceleri yuzunden hayvanlar; vahşi doğadan koparıldı, habitatlarından ve ailelerinden ayrıldı, hapsedildi, satıldı, nakledildi, kafeslere kapatıldı, ceşitli uygulamalara tabi tutuldu, eziyete maruz kaldı, insan odaklı bir şekilde kategorize edildi ve devamlı insan gozetiminde tutuldu. Dolayısıyla hayvanat bahceleri hem devlet iktidarının hem de turler arası iktidarın uzantısı ve orneğidir.

Malamud şoyle yazar: “İnsan ve hayvanların teşhiri, emperyalizmi somutlaştıran kulturel saplantıları gosterir. O numuneleri elde etmek icin gereken gucu ve fethi yuceltirler, ticaret ve ekonomik somuru dinamiklerini icselleştirirler ve kitlelerin imparatorluktaki konumunu dolaylı yoldan pekiştirerek onları emperyalizme dahil ederler. Modern hayvanat bahceleri, emperyalizmin otekiyi teşhir etme ve izleyiciyi imtiyazlı bir pozisyona sokma geleneğinin bir kopyasıdır. İzleyici istediği zaman gelebilir, izleyebilir ve gidebilir; oysa [hayvan] orada kalmak zorundadır.”



Kitap Adı: Hayvanat Bahceleri ve Doğanın Sonu Yazar: Steven Best Cevirmen: Deniz Kurt Editor: Deniz Cansever Yayınevi: Sub Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786059486316