John Shea, İnsan Evriminde Taş Aletler'de insanımsıların teknolojik izlemlerinin, son uc milyon yıl boyunca bugunku insan olmayan primatlar arasında gorulen nadir alet kullanımından, insanlara ozgu zorunlu bir alet kullanımına doğru değiştiğini ileri suruyor. Tarih oncesi yontma taş buluntuların insan evrimi suresince nasıl değiştiğini inceleyen yazar; bugunku insanların ve insan olmayan primatların alet kullanımını karşılaştırarak, belirgin insan davranışları geliştikce arkeolojik yontma taş buluntuların nasıl değişmiş olması gerektiğini ongoruyor. Bu davranışlar; kesici alet kullanımı, lojistik hareketlilik (bir şeyleri taşımak), dil ve sembolik buluntular ile coğrafi yayılım, diaspora ve konut yerleşikliğini (uzun sure aynı yerde yaşamak) kapsıyor. Shea, tum bunlardan sonra gunumuzden 3,5 milyon yıl ile 6500 yıl oncesi zaman aralığına tarihlenen arkeolojik yontma taş buluntuları analiz ederek ongorulerini test ediyor.

Stony Brook Universitesi’nde antropoloji profesoru olan John J. Shea, Paleolitik ve Neolitik Yakın Doğu'da Taş Aletler, kitabının da yazarıdır. Ayrıca uzman bir taş yontucusudur. Taş alet uretimi ve “ilkel teknolojiyle” ilgili gosterileri, bircok belgeselde yayınlanmış ve Washington D.C’deki Ulusal Doğa Tarihi Muzesi ile New York City’deki Amerikan Doğa Tarihi Muzesi ziyaretcilerinin seyrine sunulmuştur.

Bu ilginc calışma, bolca cizim ve terim sozluğuyle beraber insan evrimi hakkında duşunen ve araştırma yuruten herkese ozel ve değerli bir okuma sunuyor. Duşundurucu ve kışkırtıcı fikirlerle dolu bir kitap.
Journal of Anthropological Research

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: İnsan Evriminde Taş Aletler Yazar: John J. Shea Yayınevi: Doruk Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 312 Ebat: 16 x 24 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789755537528