Bilinc nedir? Bilinc hangi sureclerden oluşmaktadır? Hayvanlarda bilinc var mıdır? İnsanlar arasındaki bilinc duzeylerinin farklı olmasının sebepleri neler olabilir? Yaşam deneyimlerimiz bilincimizi oluştururken, bilinc de kendi deneyimlerini oluşturmaktadır. Herkesin aldığı deneyimler farklı olduğundan, insanlar arasındaki bilinc duzeyleri de buna gore farklılaşıyor. Bu farklılaşmada gercekliği bize gosterecek bilgileri edinmenin, yani farklı deneyim kazanmanın ve hukumetlerin uyguladığı politikaların, eğitim sisteminin, ekonomik nedenlerin, ahlakın, kulturun, cevrenin, medyanın vs. etkileri bulunmaktadır.
Ruh kavramı nedir? Bedenle ilişkisi nasıldır? Ruh ve Bilinc kavramları aynı şeyi mi ifade etmektedir? Felsefeciler ozel anlamda bilinci; genel anlamda zihni nasıl ele almışlardır? Felsefecilere gore nesneler zihnimizde nasıl algılanmaktadır? Yani kişinin oznel durumları, dışımızda var olan fiziksel dunya ile nasıl bağlantı (zihin-madde etkileşimi) kurmaktadır? Zihin-beden problemi nedir? Bununla ilgili kuramlar ne demektedir?
Algı nedir? Bilinc yetisi nasıl doğmaktadır? Ozgur irademiz var mıdır? Bilinc, hesaplamalı bir zihin programı olabilir mi? Bizler Guclu Yapay Zek olan bilgisayar programı olabilir miyiz? Bunu savunan ciddi goruşler bulunmaktadır; ancak bilincin biyolojik sureclerden doğduğunu belirten goruşler de var. Yoksa bilinci beynimizdeki noron faaliyetleri mi uretmektedir? Noral faaliyetler, oznel deneyimlerimizin(acı, ağrı gibi hisler) ve farkındalığımızın ortaya cıkışını acıklayabilir mi? Bilinc yetisinin nasıl doğduğunun cevabını Kuantum Kuramı teorileri verebilir mi? Uzay zaman, bilincimizi nasıl etkiler?
İşte bu soruların cevaplarını kitabımda araştırdım.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Bilinc Uzerine Araştırma Yazar: Tuncay Tunc Yayınevi: İkinci Adam Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 206 Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786053067597